Yaz meyveleri şifa saçıyor

Yaz meyveleri şifa saçıyor
Yaz meyveleri şifa deposu çıktı. Mevsiminde tüketilen her meyvenin vücudumuza birçok fayda sağladığını söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Nil Şahin Gürhan, en çok tüketilen yaz meyvelerinin yararlı olduğunu söyledi.

Yaz meyveleri şifa deposu çıktı. Mevsiminde tüketilen her meyvenin vücudumuza birçok fayda sağladığını söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Nil Şahin Gürhan, en çok tüketilen yaz meyvelerinin yararlarını ve kalorilerini şöyle açıkladı.

KALP DOSTU DUT: Kırmızı ve kara dut ağız içerisindeki yaralara fayda sağlar. Lifli bir meyve olması sayesinde sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. Kalp sağlığını korur. 100 gramı 44 kaloridir.

GENÇLİK İKSİRİ İNCİR: Enerji yoğunluğu diğer meyveler göre daha yüksektir. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemi problemi yaşayanlar için idealdir. Diyabet hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir. Yüksek antioksidan içeriğiyle yaşlanmaya meydan okur. Çocuklar ve hamileler için oldukça önemli bir meyvedir. 100 gramı yaklaşık 75 kaloridir.

KANSER DÜŞMANI KAYISI: Kabızlığa meydan okuyucu bir özelliğe sahip olmasının yanı sıra akciğer ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Çocukların zihinsel gelişimleri için yararlıdır. 100 gramı 48 kalori olan kayısının 3-4 tanesi 1 porsiyon yerine geçer.

TANSİYON DÜZENLEYİCİ KİRAZ: Tansiyonun düzenlenmesinde etkilidir. Üstelik idrar söktürücü işlev görür. Vücuttaki ödemin atılmasına destek sağlarken kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Vücudu gevşetip rahat bir uyku düzenine geçiş sağlar. İçeriğindeki betakaroten sayesinde kanserden koruyucu etkisi vardır. 100 gramı 65 kaloridir..

BÖBREKLERE KAVUN: 100 gramı yaklaşık 28 kalori olan kavun C vitamini açısından da zengindir. Folik asit, potasyum içeriği oldukça zengin bir meyvedir. Böbreklerdeki toksik maddelerin temizlenmesinde aktif rol oynar. Bunun yanı sıra kalp sağlığının korunmasına yardımcıdır. İçeriğindeki beta karoten sayesinde antioksidan özellik gösterir. Tadının tatlı olmasıyla ve serinletici etkisi sayesinde yazın tercih edilen sağlık içeren meyvelerindendir.

SERİNLETİCİ KARPUZ: 100 gramı yaklaşık 30 kalori olan karpuzu kan şekeri kontrolünü bozmaması için yanında peynirle tüketmek gerekir. Serinletici etkisi sayesinde menapoz dönemindeki kadınların ve hamilelerin kurtarıcısıdır. Böbreklerin aktif bir şekilde çalışmasına destek sağlar. İçeriğindeki likopen sayesinde kanserin oluşumunu ve gelişimini önleyici etkisi vardır.

BAĞIŞIKLIĞA ŞEFTALİ: Orta boy bir şeftali 47 kalori civarındadır. Kabuğu ile yemek daha sağlıklıdır. Tansiyonu dengeler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Görme duyumuzun gelişmesinde ve vücudumuzun savunma mekanizmasının gelişiminde rol oynar.

KABIZLIĞA ÇİLEK: 100 gramında yaklaşık 40 kalori olan çilek bağışıklık sistemimizin güçlü olmasına fayda sağlar. Kabızlığı giderir. Tansiyonumuzun dengelenmesine de yardımcı olur.

KOLESTEROLE ÜZÜM: Yaklaşık 100 gramı 69 kaloridir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Şeker hastaları dikkatli tüketmelidir. İçeriğindeki resveratrol, kansere karşı vücudu koruyucu etki sağlar. Dolaşım ve sindirim sistemini güçlendirir. Kötü kolesterol dediğimiz LDL'nin vücudumuzda oksidasyona uğramasını önleyici etkisi vardır.

KEMİKLERE ARMUT: Bir orta boyu 52 kaloridir. Kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde sindirim sistemine faydası oldukça fazladır ve uzun süre tokluk sağlar. Kan basıncının dengelenmesinde rol oynar. Osteoporoz görülme riskini düşürür. Folik asit içeriğinin zengin olması sayesinde hamilelik döneminde tüketilmesi oldukça faydalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.