YEDAM’ın 60 ilde hayata geçirilecek

YEDAM’ın 60 ilde hayata geçirilecek
Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, madde bağımlısı gençlerin tekrar sosyal hayata uyum sağlamasını amaçlayan YEDAM projesinin 60 ilde hedeflendiğini belirtti.

Madde bağımlısı gençlerin tekrar sosyal hayata uyum sağlamasını amaçlayan YEDAM projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Yeşilay Şanlıurfa Şubesi Başkanı, bu projenin yaklaşık 60 ilde uygulanmasının hedeflendiğini söyledi.

Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik,  madde bağımlısı olan bireylerin hayata tekrar kazandırılması, bireylerin sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal desteğin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesi amacıyla Yeşilay tarafından hayata geçirilen Yeşilay Danışmanlık Merkezini (YEDAM) anlattı.

YEDAM’ın uyuşturucu bağımlılığına bulaşmış gençlerin tedaviden sonra sosyal hayata adaptasyonunu sağlayarak toplumla bütünleşmesini sağladığını belirten Çelik, bu projenin hazırlanan bir protokol ile Anadolu’daki belediyelere verildiğini ve belediyelerin yaptığı çalışmaların üç ayda bir denetlendiğini söyledi.

YEDAM projesi kapsamında irtibata geçilen hasta gençlerin ailesiyle görüşüldükten sonra çok sıkı bir takibe alındığını belirten Çelik, “Sosyolog, psikolog ve psikiyatrilerden oluşan bir ekip var. Bunlar hasta ya da hasta yakını kim ise onların beklentileri doğrultusunda onlarla bir görüşme yapıp bu görüşmeyi kayıt altına alıyor. Yapılan kayıt görüşmesinde onların dönütlerini buluyor. Hasta tedavi olmak istiyorsa onu başta sağlık merkezine gönderiyor. Onu gönderdiği sağlık kurumunda hastayı takip ediyorlar. Sonra hasta sosyalleşme grubuna mı, ziyaret mi edilecek yoksa meslek grubuna mı giriyor diye bir karar veriyorlar.  Bu hasta ile birebir iletişim kuruyorlar. Gerekirse merkeze çağırıp yüz yüze konuşuyorlar ya da gerekirse telefon ile görüşüyorlar. Sonuç olarak bu genci topluma kazandırıyorlar.”

“İstanbul’da bir yıl içerisinde 330 kişi tedavi edildi”

Bu proje kapsamında İstanbul’da bir yıl içerisinde 330 kişinin tedavi edildiğine dikkat çeken Çelik, başarılı sonuçlar veren bu projenin başta Anadolu illeri olmak üzere yaklaşık 60 ilde uygulanmasının hedeflendiğini söyledi.

Bu projenin yürütücüsü olan belediyeler konusuna da değinen Çelik, belediyelerin görevinin sadece temizlik olmadığını bilakis topluma her türlü hizmeti götürmesi gerektiğini defalarca dile getirdiğini ifade etti.

Çelik, “Birçok toplantıda bunu dile getirdim. Belediyelerin görevi, sadece yoları mı temizlemektir? Yoksa sadece insanları mı taşımaktır? Aslında belediyelerin görevi insanlara her türlü hizmet yapmaktır. Sosyal belediyecilik dediğimiz, insanlara her türlü faaliyeti ve hizmeti yapmaktır. Sosyal belediyecilik; sosyal, kültürel ve inançsal açıdan halkın beklentilerini karşılamaktır. Belediyelerde bunları yapmakla mükelleftir. Biz belediye başkanlarını bundan dolayı seçtik. Kısacası; belediyenin görevi sadece çöpleri temizlemek değil her açıdan halkın ihtiyaçlarını karşılamaktır.”

"Anne ve babalar çocuklarıyla ilgilenmekle zorunda"

Gençlere sahip çıkma konusunda herkese çok önemli görevler düştüğünü belirten Çelik, son olarak şunları söyledi:

“Bozuk ortamı fırsat bilen şer odaklar, gençleri bir şekilde olumsuz etkiliyor. Sen de tedbir alıp alternatifler oluşturacaksın. Birincisi; gençlerin maddeye bulaşmaması için önlem alacaksın. İkincisi; bulaşan gençleri tedavi edeceksin. Üçüncüsü ise bulaşmaması için farklı farklı alanlar açacaksın. Yani genci boş bırakmayacaksın. Bunun için başta belediyelere görev düşüyor sonra diğer yöneticiler ve son olarak anne ve babalara düşüyor. Biz söylemeyelim başkan kızar, hayır! Başkan bunu yapmakla mükelleftir, yöneticilerimiz bunun üstüne gitmekle mükelleftir. Ve son olarak biz anne ve babalar çocuklarımızla ilgilenmekle zorundayız. Çocuklarımızı takip etmek zorundayız. Çocuklarımızın duygu ve beklentilerine karşı yaklaşmak zorundayız. Yani hepimize bu açıdan görev düşüyor.” (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.