Yedi kuşaklık bıçakçılık sanatını yaşatıyor

Yedi kuşaklık bıçakçılık sanatını yaşatıyor
26 yıldır kişiye özel bıçak yapan bıçak ustası Alper Tüfekçi, Malazgirt Zaferinin 947'ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Bitlis'in Ahlât ilçesinde kurulan obada, el emeği göz nuruyla yaptığı bıçaklarını sergileyerek, halkın beğenisine sunuyor.

26 yıldır tamamen el emeğiyle kişiye özel bıçak yapan bıçak ustası, yedi kuşaktır yapılagelen bir sanatı yaşatmaya çalışıyor.

26 yıldır kişiye özel bıçak yapan bıçak ustası Alper Tüfekçi, yaşayan bütün Cumhurbaşkanı, başbakan ve bazı bakanlarda, tamamen el emeğiyle yaptığı bıçaklarının olduğunu dile getirerek, yedi kuşaktır yapılagelen bir sanatı ayakta tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Tüfekçi, Malazgirt Zaferinin 947'ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Bitlis'in Ahlât ilçesinde kurulan obada, el emeği göz nuruyla yaptığı bıçaklarını sergileyerek, halkın beğenisine sunuyor.

Aslen Rizeli olduğunu, İktisat Fakültesi mezunu olmasına rağmen dedelerinden yadigâr olan bu sanatı yaşatmaya çalıştığını belirten Tüfekçi, "Düzce'den geliyorum. 26 yıldır bıçak yapıyorum. Aslen Rizeliyiz. Dedelerim ocaktan namlu sarıp tüfek yapıyorlarmış. Şu anda Düzce'de yaşıyoruz. Ama Düzce'ye gideli 100 yıl olmuş. Rize'de iki evimiz var. Bunlardan biri 150 yıllık, öbürünün kaç yıllık olduğunu en büyüğümüz bile bilmiyor. Onun altında hala demir ocağımız duruyor." dedi.

"Bıçakları makine ve aparat olmadan tamamen elle yapıyoruz"

Kişiye özel, sipariş üzerine bıçak yaptığını, bıçak yapımının tamamen doğal ve el yapımı olduğunu dile getiren Tüfekçi, şunları söyledi: "Kişiye özel, sipariş üzerine, kişilerin istekleri üzerine bıçak yapıyorum.  Tamamen el yapımıdır. Bıçakların hiçbiri, birbirini tutmuyor, birbirine benzemiyor. Her birinden bir tane çıkıyor. Yani şu an bu bıçağın ikincisi yok. O an, ne geldiyse aklıma, nasıl kafamdan geçtiyse ona göre yapıyorum. Bıçak yapımında doğal malzemeler kullanıyoruz. Bıçakların cilası bile fındık yağıyla ve keten tohumu yağıyla yapılıyor. Vernik veya herhangi başka bir sentetik malzeme kullanmıyoruz. Makine, aparat olmadan tamamen elle yapıyoruz."

"Bıçak fiyatları 350 TL'den başlayıp, bir daire fiyatına kadar da çıkıyor"

Sipariş üzerine yapılan bıçakların fiyatlarına da değinen Tüfekçi, fiyatların 350 TL'den başlayıp bir daire fiyatına kadar çıkabileceğini ifade etti.

Tüfekçi, "Şu an stantta bulunan bıçaklarımızın fiyatı 350 TL'den başlayıp 2 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. Tabii kişilerin isteklerine göre fiyatlar değişiyor. Yani fiyatların üst sınırlaması yok. Kullanılan malzemeye göre 5 bin TL'ye de 10 bin TL'ye de bir araba fiyatına da bir daire fiyatına da çıkar. Özel bir bıçak yapıp, 5 bin TL'ye sattım. Ama siz aynı bıçağı yurtdışında almaya kalktığınızda, 3-5 bin dolara ancak alabilirsiniz." diye konuştu.

"Yaşayan tüm Cumhurbaşkanları, başbakan ve bazı bakanlarda bıçaklarım var"

Yaşayan tüm Cumhurbaşkanları, başbakan ve bazı bakanlarda yaptığı bıçaklarının olduğunu belirten Tüfekçi, yurtdışındaki devlet adamlarında da olduğunu söyledi. Tüfekçi, "Şu an Sayın Cumhurbaşkanımız da iki tane bıçağım var. Bilal Erdoğan, Abdullah Gül, Ahmet Necdet Sezer, Ahmet Davutoğlu, Binali Yıldırım, Nabi Avcı, Fikri Işık'ta bıçağım var. Şöyle söyleyeyim yaşayan bütün Cumhurbaşkanları, başbakanlarda bıçağım var. Yurtdışında da Abhazya devlet başkanı, Ürdün Prensi'nde de var. Yurtdışına da götürüyorlar. Bunlar tamamen kişiye özel yapıldığı için, çarşıda herhangi bir şeyi alıp götürmeye benzemiyor. Bunu götürdünüz mü? Bu senin için yapıldı diyorsunuz. Bunda sadece sende var, sen özelsin. Onun için çok geçerli ve kıymetli hediye olur." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir sanatta sanatkâr yetişmiyor"

Tüfekçi, İktisat Fakültesi mezunu olduğunu, sanattı sevdiğinden dolayı, başka bir iş meşgul olmadığını, sanatında kazandığı parayla rahat bir şekilde geçimini sağladığını belirtti.

Hiçbir sanatta sanatkâr yetişmediğine değinen Tüfekçi, "Sadece bıçak sanatında değil, hiçbir sanatta sanatkâr yetişmiyor. Gençler sağ olsun çok sabırlı değiller. Öğrenmeye çok hevesli değiller. Her şey kolay olsun istiyorlar. Bir yerde çalışayım ama hiçbir iş yapmayalım ve maaşımız da güzel olsun istiyorlar. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Tabi çelik de bizim işimiz. Dünyaya çeliği tanıtan Türklerdir. Maalesef bu konuda biraz arkadan geliyoruz son zamanlarda. Şu an bir atak var. Son 5-6 yıldır çok güzel işler çıkıyor. Güzel ustalar yetişiyor. Ben umutluyum olacak inşallah." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.