Yener: "Mevsim kayması sonucu oluşabilecek don nedeniyle ekili alanlar zarar görebilir"

Yener: "Mevsim kayması sonucu oluşabilecek don nedeniyle ekili alanlar zarar görebilir"
Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yener, "Mevsim kayması sonucu oluşabilecek don nedeniyle ekili alanlar zarar görebilir" dedi.

​Yaşanan kuraklıkla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yener, çiftçileri don tehlikesine karşı uyardı.

Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yener, Bingöl’deki hava koşulları mevsim normalleri üzerinde seyir ettiğini belirterek, yapılan hava tahminlerinde il genelinde normalin üzerinde bir hava sıcaklığı olduğu, geçen yıl bu zamanda kar yayışının gayet yüksek olduğu şu an görüldüğü gibi bahardan bir gün yaşadıklarını söyledi.

Yener, "Arpa ve buğday eksi 15 ile eksi 19 dereceleri kadar dayanaklığını korumaktadır. Kar yağışı olduğu takdirde bu kar, hububat için bir yorgan misali onları sarıp, don tehlikesinden korumaktadır. Ama görüyoruz ki ocak ayındayız kar yağışı yok. Dağlarda kar var ama ovada yok, dağlardaki kar ovadaki sıcaklığı bayağı düşürmüş durumda. Olası bir don da bütün buğdaylar zarar görecektir." dedi.

“Şu an mevsimlerin kayma durumunu yaşıyoruz”

Hava şartlarının bir önceki yılla göre farklı seyretmesini küresel ısınmanın bir etkisi olduğunu belirten Yener, “Özelikle küresel ısınma vermiş olduğu bir etkidir. Şu an mevsimlerin kayma durumunu yaşıyoruz. Çiftçilerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerdeki tavsiyelerimizde, yıllık parametreleri takip edip ekimlerini ona göre yapmaları ve erken ekim yapmamaları, ya da geç ekip yapmaları gerekiyor. Erken yapılan ekimlerde buğdaylarda kışlık yani kışa girmesini istediğimiz uzunlukları 3 yapraklı, 3 yapraklı iken, erken ekimlerde bu buğday ya da diğer hububatlar daha fazla boy vermekte ve soğukta daha fazla etkilenmektedir. Özelikle ahır gübresi toprağın durumunu düzeltmesi sonucu olacak durumlarda toprağı sıcak kalıp, buğdayı korumasını etki edecektir. Ahır gübresinin torağa iyi uygulanmasını istiyoruz. ” diye konuştu.

Geçen yıl hava şartları nedeniyle birçok çiftçinin verim almayarak mağdur olduğunu vurgulayan Yener, mağduriyetin nedeni ise kışın uzun sürmesi, ilkbahar da donlarının çok uzun sürmesi sonucu  birçok çiftçinin zarar gördüğünü hatırlattı.  

“Çiftçilerimiz zararlarının karşılanması için tarım sigortası yapması gerekiyor”

Çiftçilerin zararlarının telafisi için uyarılarda bulunan Yener, “Çiftçilerin çoğu tarım sigortası yaptırmadıklarından dolayı her hangi bir şekilde bir yardımdan faydalanamadılar. Çiftçi zararlarının giderilmesi için sigorta yapmaları gerekiyor. Çiftçilerimize kapılarımız açık her zaman kendilerine yardımcı olacağız. Sigorta noktasında dikkat etsinler. Hububat ekimlerini zamanında yapsınlar.” dedi.

Üyeleri ile beraber ekili tarım arazilerinin olduğu Bingöl Ovasında incelmemelerde bulunan Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, “Ovadaki ekinleri inceledik, ekilen buğdayları gördük. Danışmanlarımızdan aldığımız bilgilere göre, ekimler şu an gayet iyi görünüyor. Birçok çiftçinin sıkıntıları olduğundan dolayı tarlalarını nadasa bırakmışlar ekilmemiştir. Gönül isterdi ki bütün tarlalar ekili olsun. Şu an itibariyle hava şartları iyi gidiyor. İnşallah iyi bir verim olur 2018 yılında.  Allah bir sıkıntı vermezse bir don olmazsa ekinler şu an için gayet iyi.” diye konuştu.

"Destekler arıkça çiftçilerin üretimi de artıyor"

Çiftçilerin kendilerinden bir takım isteklerinin olduğunu dile getiren Karaaslan, “Bu konuda Sayın Başbakanın açıkladığı, yüzde 50 gübre ve mazot desteği onu özelikle çiftçilerimiz dört gözle bekliyorlar. Doğrudan gelir desteği iyi bir durumdadır, 17,5 TL dönüm başına bir destek veriyor devletimiz. Destekler artıkça çiftçilerin üretimi de artacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bingöl Ovası'nın tarımsal açıdan önemli bir yerinin olduğunu aktaran Karaaslan, “Bu ova bulunmaz bir ova. Bu ovanın şu an en önemli sorunu sulama kanallarının eskimiş olması nedeniyle çiftçilerimiz sıkıntı yaşıyor. Sulama kanallarının yenilenmesi gerekir, devletimizden bunu istiyoruz. Sulama kanalları eski toprak olmuş durumda, eğer kapalı sistem sulama olursa tarımsal üretimde artış sağlanır. Bingöl Ovası'nda arazi yoğunluğu vardır. Bunun en güzel şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.  Ovamızda yüzde 80 buğday tarımı yapılıyor.” dedi.

"2017 yılı çiftçilerimiz için sıkıntılı geçti"

2017 yılının Bingöl’deki çiftçilerimiz için çok sıkıntılı bir yıl olarak geçtiğini anımsatan Karaaslan,  “2017 yılında çiftçilerimiz hava şartlarından dolayı bir verim alamadılar. Zarar eden çiftçilerimiz tohum da alamadı. 2017 yılı çiftçilerimiz için sıkıntılı geçti, inşallah 2018 yılı temennimiz ve tahminimiz iyi bereketli bir yıl olacak.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.