Yeşilay, İİT ülkelerine tütünle mücadeledeki tecrübelerini aktardı
İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeleri İstanbul’da bir araya getiren Yeşilay, Sağlık Bakanlığı ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ile birlikte düzenlediği çalıştayda, tütünle mücadelede Türkiye’de hayata geçirilen başarılı uygulamaları anlattı.
Yeşilay, tütünle mücadelede geliştirdiği başarılı uygulamaları 14 – 16 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri Tütün Kontrolü Politikaları Çalıştayı’nda diğer ülkelerle paylaşıyor.
Yeşilay ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile birlikte düzenlediği İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri Tütün Kontrolü Politikaları Çalıştayı’nın açılışı, Sepetçiler Kasrı’nda 14 Aralık’ta gerçekleştirildi.
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı , açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’de 108 şubesi ve dünya genelinde 34 ülkede kuruluşu bulunan Yeşilay’ın, bağımlılıklarla mücadeledeki bilgi, deneyimini ve iyi uygulama örneklerini kardeş ülkelere aktarmayı önemli bir sorumluluk olarak gördüğünü söyledi. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı ile bir araya gelerek İslam ülkeleri arasında tütün bağımlılığıyla mücadelede önemli bir işbirliği ve dayanışmayı başlatmayı hedeflediklerini belirten Seylan, dünyada her yıl 6 milyon insanın ölümüne neden olan tütün bağımlılığının küresel bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkati çekerek, tütünle ilgili bu gerçeklerin başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere uluslararası kamuoyunu harekete geçirdiğini ifade etti.
“Türkiye’de tütün kullanım oranları düşüyor”
Konuşmasında, Küresel Gençlik Tütün Anketi sonuçlarına dikkat çeken Seylan, şu bilgileri verdi:
“Araştırma, İİT ülkelerinin yarısında gençler arasında tütün kullanım yaygınlığının yüzde 20’den fazla olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz 30 yıllık döneme bakıldığında gelişmiş ülkelerde gerçekleştirilen tütün kontrolüne yönelik düzenlemeler sayesinde kullanım oranları yüzde 10 oranında azaldığı halde, İslam ülkelerinde aynı dönemde tüketim yüzde 3 kadar azaldı. Bu durum üye ülkelerde tütün kontrolü politika ve düzenlemelerine yönelik ihtiyacı ortaya koyuyor. Özellikle İslam’da bireyin sağlığına çok önem verilmesine karşın Müslümanların büyük bir çoğunluğu tütün ürünleri kullanmaya devam ediyor. Kur’an’da Müslümanlara kendi elleriyle yaptıklarından sorumlu oldukları defalarca hatırlatılmaktadır. Türkiye’nin uygulama konusunda başarılı uygulamaları hayata geçirmesinden gurur duyuyoruz. Hem devlet, hem de sivil toplum örgütleri nezdinde bu konuya çok önem verilmesi ve tütünsüz bir Türkiye için her kesimin var gücüyle çalışması, Türkiye’yi bu konuda dünyada lider ülke konumuna taşıdı. Bu başarı, yapılan anketlerle de ortaya konuyor. Tarihsel anlamda tütün kullanımının yaygın olduğu ülkemizde 2008-2012 yılları arasında yapılan anketlere göre tütün kullanım yayınlığı yüzde 31,2’den yüzde 27,1’e düşmüştür.”
Üç gün sürecek çalıştaya Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Fildişi Sahili, Cibuti, Gambiya, Guyana, Irak, Ürdün, Pakistan, Senegal, Sudan, Tacikistan, Togo, Tunus, BAE, Uganda ve Yemen’den Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı uzmanları katılıyor. Yeşilay’ın yanı sıra, Türkiye’den Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye İstatistik Kurumu da tütün kontrolü politikaları alanındaki deneyimlerini katılımcılara aktaracaklar. Uzmanlar, çalıştay boyunca Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ve MPOWER tedbirleri, İİT ülkelerinde tütün kullanımı, “Yeşil Dedektör” mobil uygulaması, Türkiye’deki tütün kontrolü politikaları, tütün reklamları, satışı, vergilendirmesi, paketlemesi, özel tüketim vergisi düzenlemeleri ve “Nargile Gerçekleri” kampanyası hakkında sunumlar yapacaklar.
Misafir ülkelerden gelen katılımcılar ise kendi ülkelerinin tütün kontrolü politikaları alanında geldiği noktayı özetleyecek, araştırma sonuçlarını paylaşacaklar. Programın son gününde Tekirdağ’daki Alo 171 Sigara Bırakma Hattı çağrı merkezi ve sigara bırakma polikliniği ziyaret edilerek, buradaki işleyiş hakkında bilgiler verilecek ve sahada denetimler yapılacak.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.