YGS'ye girecek adaylar bu habere dikkat!
Sınava 2 milyon 178 bin 563 aday girecek ve YGS’nin iki barajı olan 150 ve 180’i aşmak için yarışacak. Sınav 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada 117 bin salonda gerçekleştirilecek. Sınavda toplam 303 bin kişi görev yapacak.
Sınav saat 10.00’da başlayacak. Ancak adayların en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binalarda olmaları gerekiyor. Yanınızda mutlaka üzerinde TC kimlik numarası ve güncel fotoğrafınızın olduğu nüfus cüzdanınız ya da geçerliliği olan pasaportunuz olsun.
4 TEST, 160 SORU, 160 DAKİKA SÜRE
YGS kitapçığı Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 testten oluşacak. Toplam 160 soru yanıtlanacak. Sosyal Bilimler Testi’nde 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe ve din sorusu olacak. Din dersinden muaf olanlar alternatif olarak 5 felsefe sorusu çözecek. Türkçe Testi’nde Türkçe’yi kullanma gücü ile ilgili sorular yer alacak. Matematiksel işlemlerin sorgulandığı Matematik Testi’nde ise 40 soru yer alacak. Fen Bilimleri Testi’nde ise 14 fizik, 13’er kimya ve biyoloji soruları olacak. Soruları yanıtlamak için 160 dakika süreniz olacak.
İşte YGS öncesi adayların çok sık yaptığı hatalar ve dikkat etmeniz gereken noktalar:
ORULARA TAKILIP KALMAYIN: Her soru için 1 dakikalık süreniz olacak. Eğer 40 saniye geçtiği halde soruyu çözmekte zorlanıyorsanız, geçin.
CEVABI İYİ SİLİN: Vazgeçtiğiniz cevabı iyi silin. Optik okuyucu iyi silinmemiş cevapları da görür ve birden fazla cevap olduğu gerekçesiyle yanlış kabul eder.
HARİTA VE GRAFİĞE DİKKAT: Haritalı ve grafikli sorularda dikkatli işlem yapın. Soruda tam olarak ne istendiğini anlayın.
HER SORUYA BAKIN: Sorulara en baştan “Yapamam” diye önyargılı yaklaşmayın. YGS bir sıralama sınavı. Adayların sıralanabilmesi için çok zor ve çok kolay sorular olacak.
YUVARLAĞIN DIŞINA TAŞIRMAYIN: Cevaplarınızı seçenekler kutucuklarına taşırmadan işaretleyin.
ALTI ÇİZİLİ KELİMELERE DİKKAT EDİN: Soruyu sonuna kadar okuyun, altı çizili kelimelere ve soru köklerine dikkat edin.
‘BENİM PUANIMA YARAMAZ’ DEMEYİN: Her sorunun puanınızın oluşmasına katkısı var. Bu yüzden bazı adayların yaptığı hatayı tekrarlamayın. Tüm testlerden soru çözün.
KODLAMA HATASI YAPMAYIN: Adınızı, TC kimlik numaranızı ve soru kitapçığı numarasını hatasız cevap kâğıdınıza yazın.
KURALLARA UYUN: Salonların büyük çoğunluğu kamera sistemi ile izleniyor. Kimseyle konuşmayın. Kopya çekmeseniz bile kurallara uymadığınız için sınavınız iptal edilir. Geçen sene 493 kişinin sınavı geçersiz sayıldı.
UZUN SORULARDAN KORKMAYIN: Uzun sorunun anlamı “zor” demek değildir, korkmayın.
İŞLEM HATASI YAPMAYIN: İşlem gerektiren sorularda kâğıt-kalem kullanarak işlem yapın, kafadan çözmeye çalışmayın.
CEVAPLARI SALLAMAYIN: 4 yanlış bir doğru cevabınızı götürecek. Unutmayın bir soru sizi binlerce adayın önüne geçirecek.
EN GEÇ SAAT 09.00’DA
YGS saat 10.00’da başlayacak, Sınava gireceğiniz binanın kapısında en geç saat 09.00’da olmanız gerekiyor. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalı.
UNUTMAYIN:
Sınav salonuna 2016- YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı ya da geçerliliği süren pasaportlar kontrol edilerek alınacaksınız.
AĞIR PARFÜM UYARISI
Sınav görevlileri sınava gelirken giydikleri kıyafetlere dikkat edecek. Ayakkabıları, sınav salonunda dolaşırken ses çıkarmayacak şekilde olacak. Görevliler, özellikle kimlik kontrolü yaparken sınav sırasında adayların dikkatini dağıtmamaya özen gösterecek. Önceki yıllarda bazı adaylar, sınav görevlilerinin kullandığı ağır parfümden rahatsız olmuş ve ÖSYM’ye şikâyette bulunmuştu. ÖSYM Başkanı Prof. Ömer Demir, adaylardan ve sınav görevlilerinden kurallara harfiyen uymalarını isteyerek, “Biz adayın konforu için her türlü önlemi aldık. Sınav görevlilerine ağır parfüm ve koku kullanmayın, topuklu ayakkabı ya da ses çıkaracak takı takmayın uyarısı bile yaptık” dedi.
Kaynak:HABERTÜRK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.