YPG Üniformaları ABD'den
Edinilen bilgiye göre, PYD/YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) giydiği 'YPG' armalı üniformalar, Amerikan kargo uçaklarıyla Suriye'ye sokuldu. ABD, Bağdat üzerinden Şengal'e 8 bin 500 adet elbise ulaştırdı. Rakka operasyonunda YPG'liler ile ABD askerleri aynı üniformaları giydi. Bazı Coniler de kamuflaj giysilerinin üzerine yapıştırdıkları 'YPG' peçiyle fotoğraf vermekten çekinmedi. Terör örgütü PKK'nın Suriye kolunda aktif görevler alan Amerikan askerlerinin bu fotoğrafı vermesindeki amaçlardan birinin de Rusya'ya karşı 'algı yönetimi yapmak' olduğu belirtiliyor.
YPG PEÇLİ DANIŞMAN!
ABD kargo uçaklarıyla Şengal'in kuzeyindeki Ebu Hacer Havalimanı'na sevk edilen, buradan da PYD/YPG'lilere dağıtılan Amerikan üniformaları, bölge şartlarına özel olarak hazırlandı. Bazı Coniler Rakka operasyonunda elbiseye terör örgütünün peçini de takınca ABD, “YPG müttefikimiz, terörist görmüyoruz, askeri danışmanlarımızın bölgede kamufle olması gerekiyor" diye açıklama yapma gereği duydu. Bölgedeki muharip varlığına 'askeri danışman' süsü veren ABD'nin yasalarına göre, askerlerin bir başka ülkede başka bir grup ya da ülkenin üniformasını giymesi yasak. Ancak ABD, Irak ve Suriye'deki gücünü 'askeri danışman' statüsünde konumlandırdığı için bu suçtan sıyrılabiliyor.
ALGI İÇİN Mİ ?
Başkanlık seçimleri öncesi Irak ve Suriye'deki askeri varlığını artıran ABD'nin bölgede 310'larda olan asker sayısı son günlerde 3 bin 400'e ulaştı. Bunların büyük bir kısmının da Suriye'de görev yaptığı öğrenildi. Öte yandan bölge kaynaklarına göre ABD, 'YPG' armalı asker fotoğrafını isteyerek verdi. Kısa bir süre öncesine kadar YPG'nin Rusya mı yoksa ABD ile mi birlikte hareket edeceği tartışılıyordu. ABD'nin de bu fotoğrafla 'müttefik' olarak gördüğü YPG'yi Rusya'dan uzaklaştırmayı amaçlayan bir algı operasyonuna imza attığı kaydedildi. Kaynaklar, ABD'nin tüm çabasına karşın Suriye'deki PYD/YPG güçlerinin daha çok Rus kontrolünde olduğunu belirtiyor.
Anlaşılmadı
PKK'lı teröristler tamamıyla temizleninceye kadar operasyonların süreceği açıklanmasına karşın ABD Büyükelçisi John Bass'ın 'çözüm sürecine dönme çağrısı' anlamına gelebilecek sözleri tepki çekeceğe benziyor. Dün Şanlıurfa'da konuşan Bass, “Müzakereler için PKK'ya silahlarını bırakmaları için çağrı yapmaya devam ediyoruz" dedi. ABD askerlerinin Suriye'de YPG arması takmasının ise 'devlet politikası' olmadığını savunan Bass ayrıca, Suriye PKK'sı PYD/YPG'nin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin ülkesince kayıtsız şartsız desteklendiğini unuttu. ABD'nin pek çok grup yanında en çok da 'Suriye Arap Koalisyonu'na destek verdiğini ileri süren Bass, sözünü ettiği 'Arap koalisyonu'nun kimlerden oluştuğuna açıklık getirmedi.
Kaynak:Kiymet Sezer / Yeni Şafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.