YYÜ’de "Alternatif Eğitim Uygulamaları ve Alternatif Okullar" çalıştayı

YYÜ’de "Alternatif Eğitim Uygulamaları ve Alternatif Okullar" çalıştayı
​Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) "Alternatif Eğitim Uygulamaları ve Alternatif Okullar" paneli ve çalıştayı düzenlendi.

Van YYÜ Eğitim Fakültesinde Doç. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu yöneticiliğinde, akademisyenlerden oluşan bir ekiple "Alternatif Eğitim Uygulamaları ve Alternatif Okullar" paneli ve çalıştayı düzenlendi.

Düzenlenen Çalıştaya Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ve yöneticileri, eğitim müfettişleri, yönetici öğretmenler, veliler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Düzenlenen çalıştayda bir konuşma yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van’da göreve başladığı ilk günden itibaren gündeminde eğitim noktasında 3 temel hedeflerinin olduğunu söyledi.

Zorluoğlu, “Eğitim alanında Valilik olarak çok önemli hedeflerimiz var. Hedeflerimizle alakalı olarak milli eğitim camiamızla çok sayıda toplantılar yaptık. Bu çalışmalar Van’daki eğitim kalitesini hedefleyen çalışmalardır. Bunlardan bir tanesi de tam gün eğitim meselesidir. Türkiye’de ana hedeflerden bir tanesi de 2021 yıla kadar bütün ülkede tam gün eğitime geçmektir. İlimizde birçok çocuğumuz ikili eğitim görüyor.” dedi.

Yapacakları yatırımlarla 2020 yılına kadar bütün öğrencilerin tam gün eğitime geçmesini sağlamak olduğunu dile getiren Zorluoğlu, “Eğitimdeki çalışma alanımızı üç adet hedefle belirledik. İkinci hedefimiz olarak da akademik başarının yükseltilmesidir. Van’ın şu anki akademik durumu ilkokullarda ve liselerde 70’inci sıraların üzerindedir. Bu sıralamanın doğru olup olmadığı ayrı bir tartışma konusudur. Şu anda var olan değerlendirmeye göre biz YGS ve LYS’de 70’inci sıradayız. TEOG’ta bu başarımız artıyor ama TEOG’ta kaldırıldı. Lisede ciddi bir sıralama sorunumuz var. Genç nüfusa sahip bir şehiriz. Öğrencimiz çok ama bu öğrencilerimiz arasında YGS ve LYS başarı olanlarının sayısı çok az.” dedi.

“Van’da okullaşmayı attırmamız gerekiyor”

Kurumlar ve yöneticilerinin ortak hareket etmesiyle beraber akademik başarının artırılabileceğine değinen Vali Zorluoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Milli eğitim yöneticilerimizi ve öğretmenlerimizle, ilçede kaymakamlarımızla, ilde velilerimiz, okul aile başkanlarıyla, muhtarlarla, sivil toplum kuruluşlarımız ve bunlara mutlaka üniversitemizi de katmamız gerekiyor. Böyle bir ortak anlayışla akademik başarının zaman içinde artmasını sağlayacak tedbirleri almamız gerekiyor. Gerek Valilik olarak, gerek Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı olarak sadece merkezi idarenin sağladığı imkânları değil, aynı zamanda yerel imkânları da dâhil etmek suretiyle bunu birlikte başaracağımıza inanıyoruz. Ana okul ve liselerde okullaşma oranı Türkiye ortalamasının altında. Bizde okullaşma oranı yüzde 60 Türkiye ortalaması yüzde 80’nin üzerindedir. Dolayısıyla Van’da bu okullaşmayı mutlaka attırmamız gerekiyor.”

TEOG sınavı başarısının arttığına değinen Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise “Biz kendi sistemimizi eleştirirken bazen sistemi kökten siliyoruz, yeni sistemi oturtana kadar da bir zaman geçiyor. Tam sistem oturmuşken onu da siliyoruz,  tekrar başa dönüyoruz. Dolayısıyla bu sinerji kaybıdır. Bunların üzerinde durmamız lazım. Çocukların ders zilini bekleme gibi bir sorundan kurtulduğu zaman başarı geliyor. Bizim temel hedefimiz farklılıklarla beraber hem öğretmenimizin, hem çocuklarımızın farklı bakış açısıyla aydınlatma noktasındayız. Bizim sadece öğrenci sayımız birçok ülkenin nüfusundan fazladır. Dolayısıyla bu kadar çok sayıda öğrenci içerisinde çok önemli projeler, ödüllere ve filozof düzeyinde bilim insanlarına sahip olmamız gerekirken niye değiliz? 4+4+4 eğitim sistemi eleştirildi ama bu sistemle farkına varmadan çok güzel bir sistem kurmuşuz. İlk 4 yılda çocukları sıkmadan, bilgi yüklemeden o çocuklara ahlakı, vatan, millet sevgisini, insan sevgisini, beraber yaşama sevincini verebilirsek gelecekte daha etkin bir birey olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmalardan sonra çalıştay, alternatif eğitim uygulamalarına yönelik tartışmalar ile devam etti. (İLKHA)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.