10 ciltlik Büyük Türkçe Sözlük, Harvard raflarında
Bu şekilde, hem Türkçe'nin ne kadar zengin bir dil olduğunun gösterilmesi hem de Türkçe eğitiminin yaygınlaştırılarak teşvik edilmesi amaçlanıyor. Sözlük, ayrıca ABD'deki Kongre Kütüphanesine, Harvard ve Sorbonne gibi dünyanın en prestijli üniversite kütüphanelerine gönderilecek.
Sözlük, TİKA'nın faaliyet gösterdiği ülkelerdeki kütüphanelere ve Türkçe konusunda araştırma yapan akademisyenlere de ulaştırılacak. Büyük Türkçe Sözlüğün, kütüphaneler, üniversitelerin Türkoloji bölümleri, Türkçe dil eğitim merkezleri ve akademisyenler için önemli bir kaynak olması hedefleniyor.
Sözlüğün, 2007'de çıkan ilk baskısında eski Türkçe, eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi, ağızlar, günümüz Türkçesi'nden 246 bin kelime yer alırken, genişletilmiş baskısına eklenen kelimelerle birlikte sayı 314 bini buldu. Sözlükte, kelimelerin köken (etimoloji) bilgilerine de yer veriliyor.
"Türkçe'nin yaygınlaşmasını teşvik ediyoruz"
TİKA Başkanı Serdar Çam, yaptığı açıklamada, ülkelerin kalkınmasındaki en önemli etkenlerden birinin de kültürel kalkınma olduğuna dikkat çekerek, Türk irfan ve kültür dünyasının zenginliğini yansıtan, ülkelerle ortak tarihi bağları ifade eden kaynak eserler yayınlamaya çalıştıklarını söyledi.
Faaliyet gösterdikleri hemen hemen her ülkede ortak inanç ve tarih birlikteliğinin izlerine rastladıklarını dile getiren Çam, "Bu izler, o ülkelerin insanlarını da Türkiye'ye yaklaştırıyor. Bugün dünyanın her ülkesinden gençler, Türkçe öğrenmek için gayret ediyor, Türkiye bursları ve benzeri yollarla Türkiye'ye geliyor. Türkçe'nin tüm dünyada öğrenilmesini, yaygınlaşmasını teşvik ediyoruz." diye konuştu.
Kelime sayısı 70 bin arttı
Sözlüğü hazırlayan Yaşar Çağbayır da uzun yılların çalışması sonucu sözlüğün ilk baskısının 2007'de 5 cilt olarak yayınlandığına işaret ederek, TİKA'nın yayınladığı son genişletilmiş baskıda ise kelime sayısının 70 bin artarak 314 bine ulaştığını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.