2. Uluslararası Türkçe Bayramı’nda anlamlı veda

2. Uluslararası Türkçe Bayramı’nda anlamlı veda
15 Temmuz Şehitleri anısına gerçekleştirilen 2. Uluslararası Türkçe Bayramı anlamlı bir vedaya sahne oldu.

foto-galeri.jpg

"Piyade Başçavuş Ömer Halisdemir! Emret komutanım!" tekmilinin ardından 15 Temmuz ile ilgili videoların gösterildiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesinden "Dua" adlı şiirin dinlendiği programda "Eyvah Oğul" adlı eser seslendirilerek son günlerde yaşanan darbe girişimi ve terör saldırıları kınandı. Bayram gelenekleri, hıdrellez ve asker uğurlama törenlerinin de temsili olarak canlandırıldığı 2. Uluslararası Türkçe Bayramı’nda Kafkas, Karadeniz, Ege yöresi halk oyunlarının sergilendi.

Neden Türkçe öğrenmek istiyorlar?

Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Türkçe Yaz Okulu” kapsamında 16 ilde ağırlanan 46 ülkeden 540 yabancı öğrenci, 2. Uluslararası Türkçe Bayramı’nın ardından yurtlarına döndü. Öğrenciler Türk kültürünün birbirinden renkli ögeleriyle tanıştıklarını belirterek bundan sonra Türkiye’nin gönüllü kültür elçisi olacaklarını ifade ettiler. 21 yaşındaki Hindistanlı Mokar Ahmad böyle bir seyahatin çocukluk hayali olduğunu belirterek “Benim için Türkiye’ye gelmek çok büyük bir zevk. Arapça ve Urduca da biliyorum. Anadilim Urduca. Türkçe, Arapça ve Urduca benzer diller. Avrupa dillerinden birini öğrenmek istiyordum, bir hocam bana “’eğer bir Avrupa dili öğrenmek istiyorsan Türkçe senin için çok iyi olur’ dedi. Ben de Türkçe’yi seçtim” diye konuştu.

“Türkiye’de okumak istiyorum”

Macaristan’dan gelen Peter Farkas da Türkçe ile Macar dilinin benzerliğine dikkat çekerek “Macarca ve Türkçe aynı dil ailesinden olduğu için Türkçe öğrenmek istedim. Diğer Avrupa ülkelerine göre bizim için Türkçe öğrenmek daha kolay, çok ortak kelimeler, deyimler var. Dil kurallarımız aynı. Türkiye’ye ilk gelişim. Ülkenizi çok beğendim. Macaristan da çok güzel ama Türkiye’de insanlar çok yardımsever ve sıcakkanlı” dedi. Filistinli Muhammed Barakat ise kardeşinin de Türkçe öğrendiğini söyleyerek, ilerde Türkiye’de okumak istediğini belirtti. Barakat “16 yaşındayım. Filistinliyim. Kudüs’te oturuyorum. Türkiye’ye ilk defa geliyorum. Çok beğendim. Okumak için de gelmek istiyorum ancak daha ne okumak istediğime karar veremedim. Türklerle kardeş gibiyiz, birbirimizi çok seviyoruz, bu nedenle Türkçe öğrenmek istedim” diye konuştu.

Dünyaya barış mesajları

27 Ağustos’ta İstanbul Ülker Sports Arena’da düzenlenen “2. Uluslararası Türkçe Bayramı” Türkçe Yaz Okulu öğrencilerinin katılımıyla büyük bir coşku içinde kutlandı. 15 Temmuz Şehitleri anısına düzenlenen “İnsan ve Türkçe” temalı programda yabancı öğrenciler dünyaya “Türkçe” dostluk, barış ve sevgi mesajları iletti.

 

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.