35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı okuyucularla buluşacak

35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı okuyucularla buluşacak
Türkiye Diyanet Vakfı'nca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ ve Basım Yayın Meslek Birliği katkılarıyla bu sene 35'incisi düzenlenen "Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" yurt içinden ve yurt dışından 180 yayınevinin katılımıyla başladı.

Fuar açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bugünün ramazanın ilk günü olduğunu belirterek, "Bugün dua günümüz, hep birlikte bizimle aynı sevinci paylaşamayan, gözyaşının döküldüğü, kanın aktığı coğrafyalarımızdaki bütün kardeşlerimize dua etme günümüz." ifadelerini kullandı.
 
Görmez, geçen sene fuar açılışına katılmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
 
"Geçen yıl katılmadım çünkü daha önceki sene burada söz vermiştim, fuarın uluslararası nitelikte olması için çalışacağız demiştim. Geçen yıl da, bunu gerçekleştiremediğimiz için mahcubiyetten dolayı katılmadım. Bu yıl da, İslam coğrafyasından bazı dostlarımız aramızda da olsa tam olarak gerçekleştirebildiğimizi söyleyemeyiz elbette."
 
İslam coğrafyasında yaşananların fuara da yansıdığını kaydeden Görmez, "Yayıncı dostlarımızla birlikte bunu olgunlaştırmalıyız. Üzerinde duracağımız en önemli husus, Türkiye'de üretilen bilgiyi uluslararası arenaya taşımak ve bütün dillere çevirerek başka dünyaların da okumasını sağlamalıyız." diye konuştu.
 
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle devam etti:
 
"Birçok konuda kendimize öz eleştiriler yöneltebiliriz ama inanıyorum ki son 100 yıl içerisinde dahi ürettiğimiz kitapların bütün dünyaya ve gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimize takdim edilmesi gerekiyor. Bu sene tarih ilmine ağırlık verilmesi gerekiyor. Bütün genç kardeşlerimize, genç dostlarımıza işgallerin ve sömürgelerin tarihini okutalım."
 
Görmez, gençlere hiçbir milletin diline, dinine, inancına müdahale etmeden, birlikte barış içerisinde yaşama ahlakını ve kültürünü, hukukunu geliştiren Osmanlı Devleti tarihinin de okutulması gerektiğini vurguladı.
 
Tarihi, Avrupa ve Batı dünyasında son ortaya çıkan gelişmeleri dikkate alarak okutmak gerektiğinin altını çizen Görmez, şunları aktardı:
 
"Gerçek tarihi okuyalım. Dünyanın birçok bölgesinin nasıl sömürgeleştirildiğini ve oralara nasıl zulmedildiğini, başka dünyaların servetleriyle müreffeh dünyaların nasıl kurulduğunu bilmemiz, okumamız, genç kardeşlerimizin haberdar olması gerekiyor."
 
Görmez, fuarda her yıl bir tema belirlendiğini hatırlatarak, "Bu sene hem ülkemizde hem de coğrafyamızda yaşadığımız acıları dikkate alarak, gelin gönüller yapalım diyoruz. Gönül yapmak İslam ahlakının bize öğrettiği en önemli faziletlerden bir tanesidir. Orucun ve ramazanın en büyük değerlerinden bir tanesidir." dedi.
 
İstanbul Valisi Vasip Şahin de, Osmaniye'de yaşanan trafik kazasında hayatını kaybeden 14 vatandaşı ve şehitleri rahmetle şükranla minnetle andığını söyleyerek, ramazanın akan gözyaşlarını sona erdirmesini diledi.
 
İstanbul'un bir kültür ve medeniyet merkezi olduğuna işaret eden Şahin, "Bunun sürdürülebilirliği bu tür faaliyetlerle sağlanıyor. Bizden önceki nesiller birtakım emekler, faaliyetler, birtakım gayretler ortaya koyarak, bugüne bizi getirdiler ve biz bundan sonraki nesle daha güzel bir İstanbul, daha medeniyet noktasında katkısı artmış bir İstanbul bırakmakla mükellefiz." ifadelerini kullandı.
 
Vali Şahin, Türkiye'nin kitap basımında dünyanın 12. büyük ülkesi olduğuna vurgu yaparak, "Aslına bakarsanız dünyanın 17. büyük ekonomisinin 12. büyük ülke olması, mevcudun önünde bir durumu gösteriyor ama kalite noktasında, keyfiyet noktasında bundan sonra yapmamız gereken çok şey var." şeklinde konuştu.
 
Telif ve çeviri eserlere ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, fuarı meydana getiren kurum ve kuruluşları tebrik etti.
 
İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet de, yoğun bir ibadet ayı olan ramazanın kitap fuarıyla süslenmesinden memnuniyet duyduklarını anlatarak, "Gelenekselin ötesinde artık büyük bir marka haline gelen kitap ve kültür fuarına ilgi her yıl artıyor. Edebiyat, tarih, kültür, medeniyet, felsefe ve din alanında yaklaşık 100 bin ayrı başlıkta kitap bugün kitapseverlerle buluşuyor. Ünlü yazarlarımızın kitapları büyük indirimlerle sunulurken, düzenlenen organizasyonlarla kültür vadisine dönüşüyor." şeklinde konuştu.
 
Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alparslan Durmuş da, dini yayınların yer aldığı fuarın 35 yılda önemli kurumlar tarafından da desteklendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"Türkiye dediğimizde geçen yıl ve bu sene 55 bin başlık altında 55 bin ayrı isimde kitap yayınlamış bir yayın sektöründen bahsediyoruz. Yani cemiyet olarak nizam anlamında büyük bir başarıdan söz ediyoruz. Bu yönüyle, Türkiye yayıncılar alemi olarak dünyanın 2. büyük yayıncısıyız."
 
Fuarda yüzlerce yazar, imza etkinlikleriyle okuyucularla buluşacak.
 
Fuar boyunca Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde de her akşam farklı bir yazarın konuşmacı olacağı "Ramazan Sohbetleri" gerçekleşecek.
 
Fuar, 25 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.