Akif Ersoy İAÜ'de Anıldı

Akif Ersoy İAÜ'de Anıldı
Mehmet Âkif Ersoy, vefatının 80’inci yılında İstanbul Aydın Üniversitesi’nde anıldı.

İstiklal Marşımızı kaleme alması nedeniyle “İstiklal Şairi” olarak da anılan şair, yazar ve fikir adamı Mehmet Âkif Ersoy, İstanbul Aydın Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün düzenlediği “Vefatının 80. Yılında Mehmet Âkif Ersoy” başlıklı panelde anıldı.

 

ÂKİF’İN LİDER ARAYIŞI

Fakülte öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necat Birinci, Prof. Dr. Şuayip Karakaş, Prof. Dr. Kazım Yetiş, Yrd. Doç. Dr. Dinara Duisebayeva ve Yrd. Doç. Dr. Rövşen Alizade’nin konuşmacı olarak yer aldığı panelde Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, eserleri, yurtseverliği, edebi kişiliği ve vatanın kurtuluşundaki emekleri ele alındı. Âkif’in etkilendiği ve etkilediği isimlerle ortak noktaları ve üslupları karşılaştırmalı olarak ele alınırken, çağdaşı birçok Türk şair ve edip gibi “halka önderlik edecek bir lider arayışı” üzerinde duruldu. Ayrıca panelde konuk konuşmacı olarak yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Abdurrahman Şen de Âkif’in dostluk kavramına bakışı, dostluk anlayışı ve Âkif’in dostları hakkında bir konuşma yaptı.

 

ÂKİF’İN TORUNU ARGON: “ÂSIM’IN NESLİNİ SİZ SÜRDÜRECEKSİNİZ”

Panelin özel konuğu olan Mehmet Âkif Ersoy’un torunu Selma Argon ise öğrencilere “Hepiniz birer Âsım’sınız. Âsım’ın neslini sürdürecek olan sizlersiniz” şeklinde seslenerek başladığı duygusal bir konuşma yaptı. Âkif’in ürettiği “Âsım” karakterinin bir çeşit sembol olsa da biraz da Âkif’in kendisinde vücut bulduğunu söyleyen Argon, “Bir insan ölümünün üzerinden 80 sene geçmiş olmasına rağmen toplumda ve kültürde bu kadar canlıysa bunda bir iş var demektir. Dedem birçok çağdaşı insan gibi kendini belli bir ideale, Türk milletinin ve Türk vatanının kurtuluşuna adamış bir insandı. İstiklal Marşı ile ilgili konuyu hepiniz biliyorsunuzdur. Para ödülü olduğu için bu yarışmaya katılmak istemeyecek, ısrarlar üzerine katılıp kazandığı bu yarışmanın para ödülünü bağışlayacak kadar maddiyata önem vermeyen bir insandı. Oysa bu sırada cebinde sadece 2 lirası vardı ve para ödülü ise 500 liraydı” dedi.

 

“HALKI İSTİKLAL MÜCADELESİ ETRAFINDA BİRLEŞTİRDİ”

Âkif’in milletvekilliği yaptığı dönemde TBMM’de çok fazla konuşmasının olmadığını hatırlatan Argon, “Dedem Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi mezunuydu. Bir dönem veteriner hekim olarak da görev yapmış bir insan olduğu için Anadolu insanını çok iyi tanıyordu. Dolayısıyla onun TBMM’deki asıl görevi, Anadolu’yu karış karış gezerek insanları Milli Mücadele ve Mustafa Kemal etrafında birleştirmekti. Dedem halktan biri olduğu için halkla kaynaşması da zor olmuyordu” diye konuştu. Öğrencilere “Göreviniz çok büyük” diyen Argon, “Toprağınıza sıkı yapışın. 80-90 yıl önce olduğu gibi yine bizi topraklarımızdan koparmak istiyorlar. Âkif’i okuyun. Onun yaşam öyküsündeki şifreleri iyi kavrayın.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Hür24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.