Beyazgül: "Göbekli Tepe ile arkeoloji tarihi yeniden yazılmaya başlanmıştır"
23 Haziran tarihinde yenilenecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için seçim çalışmaları kapsamında Şanlıurfa’ya gelen Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.
Engelli mehter takımı tarafından karşılanan Yıldırım, söylenen Şanlıurfa türkülerine eşlik etti.
Binali Yıldırım ile gazetecilerin karşısına geçen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa’nın dünyanın en eski şehri olduğuna dikkat çekti.
Beyazgül, Yıldırım’ın Şanlıurfa’yı ziyaretinden dolayı memnuniyetini dile getirerek, “Malumunuzdur ki akrabalarınızın bir kısmı Şanlıurfa’dadır. Yani kendi evinize ve ailenizin yanına hoş geldiniz. Sizinle hemşeriliğimizin kadim olduğunu çok ezelden biliyoruz. Cumhurbaşkanımız tarafından 2019 yılı ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmiştir. Şanlıurfa, mevcut arkeolojik bulgulara göre dünyanın en eski şehridir. Mimarlık tarihi, insanoğlunun avcı ve toplayıcı toplumdan yerleşik topluma geçmesi ile başlar.” ifadelerini kullandı.
“Göbekli Tepe ile arkeoloji tarihi yeniden yazılmaya başlanmıştır”
Göbeklitepe’nin tarihi önemine değinen Beyazgül, “Şanlıurfa merkeze 17 km. mesafede yer alan 100 yılın en önemli arkeolojik keşfi olarak kabul edilen Göbeklitepe’de bulunan 12 bin yıllık yapılar, mimarlık tarihinin, resmin, hayvanları evcilleştirmenin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Göbeklitepe’nin Malta Tapınakları ve Sümerlerden 6 bin, Nuh Tufanı'ndan ve Stonehenge’den 7 bin, Mısır Piramitleri'nden 7 bin 500, Hazreti İbrahim’den 8 bin, Roma’dan ve Zeugma Mozaikleri'nden 10 bin yıl önce var olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İnsanoğlunun tek tanrılı dinlerden önceki çok tanrılı döneme ait ilk tapınağı, M.Ö. 4 bin yılına tarihlenen Malta Adası’ndaki tapınak olarak biliniyordu. Göbeklitepe Tapınağı’nın tespiti ile bu bilgiler geçerliliğini yitirmiş ve insanoğlunun ilk tapınağının günümüzden 12 bin öncesine tarihlenen 'Göbeklitepe Tapınağı' olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. Bu tespit ile birlikte arkeoloji tarihi yeniden yazılmaya başlanmıştır. ”şeklinde konuştu.
“Cumhurbaşkanımız tarafından 2019 Yılı ‘Göbeklitepe Yılı’ olarak ilan edilmiştir”
Şanlıurfa’nın kültür ve turizm ile dünya markası olma yolunda ilerlediğine vurgu yapan Beyazgül, “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Komitesi Tarafından 2018 Aralığında Türkiye’nin 12’inci Somut Dünya Kültür Mirası olarak Göbeklitepe kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanımız tarafından 2019 Yılı ‘Göbeklitepe Yılı’ olarak ilan edilmiştir. Bu iki karar Urfa’nın kültür ve turizmde dünya markası olması, tanınması için çok önemlidir. Bu kararlarla 2018 yılında bir milyon olan konaklama turist sayımız 2-3 katına çıkacaktır. Şanlıurfa otantik kültürünün bir paçası olan sıra geceleri ile de Türkiye’nin kültürel bir değeri olarak da UNESCO Somut Olmayan Kültür mirası listesindedir. Yine Şanlıurfa, dünyanın İlk İslam Üniversitesi Tarihi Harran Şehri ve Eski Urfa Yerleşimi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesinde olan şehirdir. Aynı şekilde gönüllerin şehri olan İstanbul’a gönül insanı olan Sayın Binali Yıldım Bey yakışır.” diye konuştu.
Gerçekleştirilen açıklamanın ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamına geçilerek Şanlıurfa’da yapılan çalışmalar hakkında görüşme yapıldı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.