Eğitimci Keleş: Ahlaki yozlaşma ve kültürel kimlik için seçmeli dersler doğru seçilmelidir

Eğitimci Keleş: Ahlaki yozlaşma ve kültürel kimlik için seçmeli dersler doğru seçilmelidir
Eğitimci Sabahattin Keleş, 30 Ocak- 12 Şubat tarihleri arasında ortaokul öğrencilerine sunulacak olan seçmeli derslerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Seçmeli derslerin dikkatli seçilmesi gerektiğini ve aileler ile öğretmenlerin bilinçli yönlendirmelerinin önemini belirten Eğitimci Sabahattin Keleş, ahlaki yozlaşmayı önlemenin yollarından birinin İslam'ı öğrenmek, Peygamber Efendimizi tanımak ve Kur'an'a vakıf olmak olduğunu ifade etti.

Kürtçe ve Zazaca gibi dillerin, seçmeli ders olarak tercih edilmesinin de kültürel kimliğin korunması ve dilin yaşatılması açısından önemli olduğunu belirten Keleş, seçmeli derslerin akademik ve ahlaki gelişime katkı sağlaması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Ahlaki yozlaşmanın önüne geçmenin en önemli yollarından biri Kur'an ve siyer dersleri"

Peygamber Efendimizin hayatını ve Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek, ahlaki yozlaşmanın önüne geçmek ve toplumsal değerleri korumak için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Keleş, "Bilgi çağına ulaştığımız bu dönemde maalesef ahlaki yozlaşmanın artış gösterdiğini görüyoruz. Eğitim, ahlak ve bilim üzerine kuruludur. Bilim ve akademik bilgi verilse de ahlaki değerlerin giderek zayıfladığına şahit oluyoruz. Bunu düzenlemenin ve toplumda daha sağlam bir ahlaki temel oluşturmanın en etkili yolu, Peygamber Efendimizin hayatını ve Kur'an-ı Kerim'i öğrenmekten geçer. Seçmeli dersler bu anlamda çocuklarımıza önemli bir fırsat sunuyor. Ebeveynlere ve öğretmenlere sesleniyoruz: Lütfen öğrencilerimizi bu noktada bilinçlendirelim, onlara rehberlik edelim. Peygamber Efendimizin hayatını ve Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeleri, ahlaki gelişimi destekleyecek ve toplumsal değerlerin korunmasına katkı sağlayacaktır." ifadelerine yer verdi.

"Ana dilde eğitim kültürel kimliği korumanın anahtarlardan biri"

Seçmeli derslerde yalnızca ahlaki gelişim değil, aynı zamanda kültürel kimliğin korunmasının da önemli olduğunu vurgulayan Keleş, ana dilde eğitim konusuna da dikkat çekti.

Keleş, "Dil ve kültür bir toplumun en temel unsurlarındandır. Kendi dilimizi kaybettiğimizde, kültürümüzden de uzaklaşırız. Bugün yabancı kültürlerin etkisi altına giren toplumların değerlerinden uzaklaştığını görüyoruz. Bu nedenle çocuklarımızın kendi ana dillerinde eğitim almalarına olanak sağlayan seçmeli derslerin değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. İlkokul ve ortaokul seviyesinde sunulan seçmeli dersler arasında bulunan Kürtçe ve Zazaca derslerinin tercih edilmesi, hem dilimizin korunmasını hem de kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaktır." dedi.

"Ana dilde eğitim de kültürel bağın korunması adına o kadar önemlidir"

Bu derslerin seçilmesinin, genç nesillerin kendi köklerinden kopmadan yetişmelerini sağlayacağını belirten Keleş, şu tavsiyelerde bulundu:

"Seçmeli dersler konusunda aileler ve öğretmenler bilinçli davranmalı, öğrencileri bu derslere teşvik etmelidir. Peygamber Efendimizin hayatını ve Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek ahlaki gelişim için ne kadar kritikse, ana dilde eğitim de kültürel bağın korunması adına o kadar önemlidir. Bu nedenle halkımızın bu iki alana öncelik vermesi gerektiğini düşünüyoruz."

Eğitimci Sabahattin Keleş, seçmeli derslerin yalnızca akademik değil, aynı zamanda toplumsal ve bireysel değerleri destekleyen önemli bir unsur olduğuna vurgu yaparak, yetkililerin de bu derslerin daha yaygın hale getirilmesi için gerekli adımları atması gerektiğini belirtti.

Eğitimci Keleş: Ahlaki yozlaşma ve kültürel kimlik için seçmeli dersler doğru seçilmelidir

Eğitimci Keleş: Ahlaki yozlaşma ve kültürel kimlik için seçmeli dersler doğru seçilmelidir

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.