Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Yatırım değeri 5 milyar doları bulan 158 enerji santralin açılışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;
158 enerji santralinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisler çöp, doğalgaz, hidroelektirik, linyit, taş kömürü gibi kaynaklarla elektrik üretiyor. Bu tesislerin hepsi özel sektöre ait. Yatırım tutarı 5 milyar doları buluyor.
2003 yılı başından bu yana kadar kamusuyla özeliyle 75 milyar dolarlık yatırım yaptık. 78 bin megawata çıkardık. Bunun 2023'te 120 bin megawata çıkarmak istiyoruz.
Enerji sektöründe adımların dengeli atılması gerekiyor. Yatırım süreçlerinin uyumlu bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına özel önem veriyoruz. 2002 yılında 12 bin 300 megawat olan kurulu gücümüzü 32 bin megawata çıkarıyoruz.
Batı ülkelerinden bize çevreci söylemler üzerinden eleştirenlere bakmayın. Kömürle santrallerden çalışan elde edilen enerji oranı Polonya'da yüzde 84, Almanya'da yüzde 30. Ülkemizde ise yüzde 22. Aynı durum nükleer santraller için de geçerli. Şuan Türkiye Nükleer enerji santraline sahip değil. Ülkemizde ne zaman bir proje gündeme gelse hemen engel olmaya çalışıyorlar. Niye bu kaynakları kullanan ülkelerde bu olaylar, kampanyalar neden olmuyor. Onlar çevreyi korumanın değil, Türkiye'nin gelişmesini, büyümesini engellemenin derdindeler. Türkiye'nin cari açığının büyük bölümünü enerji oluşturuyor. Kömürde ithal yok. Biz kendi rezervimizi eritmek zorundayız.
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları;
Enerji kapasitemizin 2 buçuk kadar artamsının nedeni, Türkiye üç kat büyüdü. Türkiye büyümeseydi geçtiğimiz 14 yılda ne yenilenebilir enerji, ne alternatif enerji kaynakları ne de kapasite artırımından bahsedebilirdik. Türkiye enerji arz güvenliği bakımından önemli bir konuma yükselmiştir.
Hükümetimizin gündeminde enerjide çeşitliliği artırmak vardır. Türkiye enerjide hala dışa bağımlı bir ülkeyiz. 2023 yılına kadar bu bağımlılığı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışıyoruz. Nükleer Santraller bu projeler arasında en önemlileri arasında yer alıyor.
Yerli kömürümüzü kullanarak enerji üretmek hem cari açığımıza katkı sağlayacak hem de istihdam yaratacak. Eğer termik santral kuracaksanız bunu yerli kömür kullanarak yaparsanız teşvikler kolaylıklar sağlanacaktır. Rüzgar vs... enerji çeşitliliğimizi artıracağız.
Dün Erzincan Üzümlü başta olmak üzere 40 ilçemize doğalgaz bağlantısını gerçekleştirdik. 76 ilimizde doğalgaz var. Geriye kalan 5 ilimize de doğalgaz götüreceğiz. Her ilçeye doğalgaz vereceğiz. Özel teknolojilerle bütün ilçelerimize doğalgaz ulaştıracağız.
Enerjide Türkiye sadece kendi enerji arz güvenliğini sağlayan bir ülke olmasının yanı sıra Avrupa ve Balkanlar için geçiş güzargahını oluşturuyor. Enerjiyi tüketen ülke olmakla birlikte diğer ülkelere enerjinin aktarılması içinde bir görev üstleniyor. Türk Akımı, TANAP, Bakü-Ceyhan-Tİflis gibi yatırımlar bunların başında geliyor. Bütün bu yatırımları kamu bütçesiyle yapmak kolay değildir. 5 yıl denir 15 yılda yapılır. Buda siyasete güveni zedeler. Biz Ak Parti olarak yapacağımız işlerin sözünü veririz. Bizim vatandaşımıza karşı dürüst olmalıyız. Önümüzde daha yapacak çok işimiz var. 2023, 2053 hedef ve vizyonları gerçekleştirmek için çalışmalıyız. 2018-2019 yüzde 5'in üzerinde bir büyüme hedefliyoruz. Bunun içinde enerji için yatırımlarımız ve planlarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.
Enerji arz kapasitesi bakımından Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesiyiz. Yenilenebilir enerji gücümüz 12 megawattan 32 megawata yükselmiş durumda. Bu yatırımlar bizim cari açığımıza katkı sağlamasının yanı sıra istihdam içinde çok olumlu olacak. Yeni yatırımların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları;
Kömür sahalarımızı eksiltme yöntemiyle ihaleye çıkarıyoruz. En ucuz elektriği bizlere sağlayan firmalara veriyoruz. Özel sektörümüzün ucuz elektrikle vatandaşımızın kamunun da kazanacağı kazan kazan kazan ekosistemini oluşturuyoruz. İhale sistemimizin başında iş güvenliği, en ileri teknolojilerin kullanılması amaçlanıyor.
Özel sektörle birlikte BOTAŞ'la ikinci projemizi hayata geçireceğiz. Doğalgaz depolama alanında da çalışmalarımızı hızlandırdık. İlk gazı ocak ayında basacağız. Silivri'de kapasite artışının yanı sıra, depolama alanında stratejik olarak amaçladığımız noktaya ulaşarak daha büyük depolama alanının lansmanını yapacağız.
Teknoloji transferi diğer amacımız. Bu kadar büyük potansiyele sahip ülkemizin enerji alanında büyümesini beklemek, ülkemize ve milletimize büyük haksızlık. YEKA ile teknoloji alanında Türkiye'nin dünyayla yarışır hale getiriyoruz. 15 yıl süreyle AR-GE yapma şartını kabul etme hususu ile önemli bir adım atmaya başlıyoruz. 15 yıllık elektrik alım garantisi, bölgeye ve bölgedeki yatırım potansiyeline erişme ile ucuzu hedefliyoruz. 15 yıllık Ar-Ge ve yerli üretimle birlikte ülkemiz kazanacak.
Bin metrekare Karapınar HES bu yıl tamamlanacak. Rüzgar alanında da 2017'nin ilk çeyreğinde benzer adımları atacağız. Bir taraftan geleceğe adım atarken diğer yandan çalışmalarımızı bugüne göre sürdürüyoruz.
Marmara'dan Güneydoğu Anadolu'ya 52 şirketimizle 158 tesisimizle değişen ve büyüyen Türkiye'nin en önemli resimlerinden bir tanesi. 5 milyar dolarlık enerji yatırımları ile Türkiye'nin gücüne güç katıyoruz. Bırakın eskiden toplu açılışları bir tanesinde bile bütün herkes katılır, sonra o temeller atılsa da heba olur giderdi. Her zamankinden daha çok çalışmaya devam ediyoruz. Batı'da ne varsa Doğu'da da o olmayı mantığıyla çalışıyoruz.
2020 yılına kadar toplam 30 katrilyonu aşan bir yatırım yaparak elektrik altyapıyı modernleştiriyoruz.
Kaynak:Haber7/HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.