Emektar yorgan ustaları zamana direniyor
Eskiden fazla rağbet gören yorgancılık mesleği, endüstriyel üretimin artmasıyla son zamanlarını yaşıyor. Fabrikasyon ürünlerin artması, elişi yorgancılığı bitirme noktasına getirdi. Eskiden İstanbul'un hemen hemen her mahallesinde bulunan el işi yorgancı dükkanlarının şimdilerde 350 dükkân civarına düştüğü tahmin ediliyor.
İlkokuldan sonra 11 yaşında amcasının yanında öğrendiği mesleği, yaklaşık 52 yıldır sürdüren 63 yaşındaki İlhan Polat, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada mesleğinin son zamanlarını yaşadığını belirtti.
Çocukluk yaşlarından itibaren yorgancılığı yapan Polat, mesleğe ilk olarak İstanbul'un Kartal ilçesinde başladığını, daha sonra kısa bir süre Beşiktaş ilçesinde çalıştıktan tekrar Kartal ilçesinde çalışmaya başladığını kaydetti.
"Bundan sonra devam edemeyeceğine göre meslek eriyip gidecek"
Çıraklık ve kalfalık zamanlarında yorgancılık mesleğinin revaçta olduğunu belirten Polat, "Çırak yetişmediği için gittikçe zor bir döneme girdik. Bu mesleği yapacak gençler olmadığı için biz de bırakma mecburiyetinde kalıyoruz, yok olup gidiyor. Şu anda en genç yaşta olanlar 60 yaşına ulaşmış bizim gibi kişiler kaldı. Bundan sonra devam edemeyeceğine göre meslek eriyip gidecek. Gençler, çocuklar okudukları için, çıraklık meslek okulu olmadığı için bu meslek buraya kadar." dedi.
İlhan Polat
"En sağlıklı ve kullanışlı olan pamuk ve yündür"
Genellikle pamuk ve yün kullandıklarını söyleyen Polat, "Pamuk ve yün daha sıhhatli, iyi oluyor. Yeni yeni naylon, polyester silikonlar çıkınca; yıkaması da rahat olunca yamuk ve yün biraz daha geride kaldı. En sağlıklı ve kullanışlı olan pamuk ve yündür. Yorgan yapmak için önce kumaşın kenarlarını dikerek yere serip üzerine pamuğu tarıyoruz yani onu güzelce kabartıyoruz. Sonra güzelce sopalayarak dikim vaziyetine getiriyoruz. Oturup yorganı sırıyoruz (dikiyoruz)." şeklinde konuştu.
"Yeni nesil ekseriyetle fabrikasyon ürünler kullanıyor"
Fabrika yapımı yorgan ile el yapımı yorgan arasında çok fark olduğunu dile getiren Polat, "Gençler şimdi fabrikasyon kullanıyor. Yıkaması kolay olur, makinaya atarak yıkayabiliyor ama pamuk ve yünü makineye koyamıyor. Çünkü yıkanmıyor, yıkandığı zaman da makinede bozuluyor. Onu sökerek, yüzünü yıkayıp tekrar kabartarak yeniden yorgan yapmak gerekiyor. Eskilerimiz bunları yapıyordu, yeni nesil ekseriyetle fabrikasyon kullanıyor. Pamuklu teri çeker, yün ağrıları alır, yatağını sıcak bırakır. Yataktan çıktığında 10 dakika sonra git yatak sıcaktır ama öteki yorganlarda yatağın buz gibi olur." diye belirtti.
Mesleklerinin bitme noktasına geldiğini hatırlatan Polat, "Mesleğimiz kül olup gidiyor. Çıraklık olmayınca mesleğimiz elden gidiyor. Birilerinin elimizden tutması lazım. Mesleğin bitmemesi için bize yardımcı olunması lazım." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.