III. Milli Kültür Şûrası’nda Kültür Şöleni

III. Milli Kültür Şûrası’nda Kültür Şöleni
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen III. Milli Kültür Şûrası sinemadan resime, konserlerden sahne gösterilerine kadar pek çok etkinlik yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen III. Milli Kültür Şûrası, 3 Mart 2017 Cuma günü başladı. 27 yıl aradan sonra toplanan Şûra süresince pek çok etkinlik ile milli kültürümüzün eşsiz eserleri, katılımcılarla buluştu.

 

“Anadolu’nun Renkleri” sanat gösterisi büyüledi

 

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Anadolu Renkleri” adlı özel program, katılımcılara müzik dolu bir akşam yaşattı. Bu muhteşem sanat gösterisinde, farklı sanat kurumlarından yaklaşık 80 sanatçı aynı sahnede buluştu.

 

İzleyiciler, medeniyetler beşiği Anadolu’dan çıkan Mehter Marşlarından Halk Dansları örneklerine, Türk Halk Müziği ezgilerinden Sema ayinine, Klasik Türk Müziği nağmelerinden Semah ritüeline, Tasavvuf Musikisinden çok sesli eser örneklerine uzanan geniş bir repertuvarı izleme ve dinleme fırsatı buldu.

 

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı farklı sanat kurumlarından katılan ses ve saz sanatçıları ile halk oyunu dansçıları, katılımcılara unutulmaz dakikalar yaşattı.

 

Züğürt Ağa’dan Babam ve Oğlum’a, Türk filmleri geçidi

 

Şûra alanında kurulan ekranlarda Türk sinemasının önemli eserleri de katılımcılara sunuldu. Çağan Irmak’tan Babam ve Oğlum, Nuri Bilge Ceylan’dan Bir Zamanlar Anadolu’da, Şerif Gören’den Yol, Nesli Çölgeçen’in Züğürt Ağa gibi zamanının ötesinde, pek çok ödül almış Türk filmleri izleyicilerle buluştu.

 

Çağdaş Türk Resim ve Çağdaş Türk Hat Karma Sergisinde

 

Kültürel zenginliğimizin gelenekten geleceğe yaklaşımlarını içeren ve Türkiye’nin çağdaş sanat anlamında seçkin hat ve resimlerinden oluşan karma sergi, şûra boyunca katılımcıların ilgi odağı oldu. Türkiye’nin hafızasını yansıtan değerli sanatçılarımızın eserlerinin yer aldığı sergide 42 resim ve 43 hat sanatından oluşan 85 eser sergilendi.

 

Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çetindoğan’ın Çağdaş Türk Resim Koleksiyonu ile İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı Başkanı Mehmet Çebi’nin Çağdaş Türk Hat Koleksiyonu’ndan seçili eserlerinden oluşan sergi süresince klasik Türk ve Klasik Batı müziği eserleri sanatçılarla canlı olarak seslendirildi.

 

100. Yılında Tanburi Cemil Bey

 

Türk müziğinin dehası olarak kabul edilen Tanbûri Cemil Bey, Vefatının 100. Yılında, III. Millî Kültür Şûrası’nın birinci gününün akşamında İstanbul Lutfi Kırdır Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen bir konserle anıldı.

 

Hazırladığı 2 CD’den oluşan albümle Tanbûri Cemil Bey’in çok değerli saz eserlerini ve bestelerini mûsikî dinleyicileriyle buluşturan İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu, konserde bu albümde yer alan eserlere yer verdi.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.