IRCICA'dan önemli bir hizmet daha!

IRCICA'dan önemli bir hizmet daha!
IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, imzalanan protokol çerçevesinde Mali’de yaşanan savaşta başkent Bomoko’ya nakledilen 370 bin tarihi el yazmasını onararak dijital ortama aktaracaklarını ifade etti.

Bu yıl 47. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’da faaliyet gösteren kültür kuruluşu IRCICA, Mali’deki İslam kültür mirasının korunması amacıyla Mali devletiyle işbirliği anlaşması imzaladı. 

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Mali Kültür Bakanı Ramatulaya Dialo’nun özel davetlisi olarak gittiği Mali’de İslam kültür mirasının korunması amacıyla çeşitli temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı İbrahim Aboubacar Keita’yı ziyaretinin ardından Mali’nin en eski kültür merkezlerinden Timbuktu’daki Ahmed Baba Kültür Merkezi’ni ziyaret eden Eren, buradaki el yazması eserleri inceledi. Ardından Eren’e Timbuktu fahri hemşerilik beratı takdim edildi.

Mali’deki İslam kültür mirası IRCICA’ya emanet

Mali Cumhurbaşkanı Aboubacar tarafından IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren onuruna başkent Bomoko’da verilen yemek davetine Mali Eyaletler Bakanı, Kültür Bakanı, Yüksek Eğitim Bakanı, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri, Maliye Bakanı ve Turizm Bakanı da katıldı. Davette Mali İslam Kültür Mirasının korunması için atılacak somut adımlar ve IRCICA’nın bu alanda yapacağı katkılar ele alındı. IRCICA Direktörü Eren, Mali Kültür Bakanı ile ertesi gün tekrar bir araya gelerek Mali’deki İslam kültür mirasının korunması ile ilgili çalışmaların desteklenmesine ilişkin işbirliği anlaşmasını imzaladı.

370 bin el yazması restore edilecek

Anlaşma kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Halit Eren, şunları söyledi; “IRCICA olarak Mali’nin önemli ailelerinde ve kültür merkezlerinde bulunan ve savaş sırasında Timbuktu’dan başkent Bomoko’ya taşınan 370 bin el yazmasının restorasyonunu ve dijital ortama aktarılmasına katkı sağlayacağız. Bununla birlikte el yazmalarının restorasyonu için Mali’de kitap hastanesi kuracağız. Yazmaların tek bir kültür merkezi çatısı altında bir araya getirilmesi için yapılan projeye de destek olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, Mali’deki akademik kuruluşlarla da Mali İslam Tarihine ilişkin araştırma, toplantı ve sempozyumlar gerçekleştireceğiz”

IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Mali Başbakanı ve Dışişleri Bakanına yapmış oldukları ziyaretin ardından son ziyaretini ise Türk Büyükelçiliği’ne yaptı. Eren, burada Türkiye’nin Mali Büyükelçisi Hikmet R. Şekeroğlu’yla görüşmesinin ardından Türkiye’ye döndü.

IRCICA Hakkında

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nın ilk kültürel alt organı olan IRCICA faaliyetlerine 1979 yılında başlamıştır. Kuruluş, İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkıda bulunmayı, bu medeniyetin tarihi ve günümüzdeki yönlerinin dünya kamuoyundaki imajını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. IRCICA, dünyanın çeşitli bölgelerinde İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin tarihi hakkında araştırma, yayın ve kongreler düzenlemektedir. İslam kültür ve medeniyeti sahasında çalışan araştırmacılar için kaynak oluşturan elyazması ve basılı eserlerin, arşiv belgelerinin ve diğer kaynakların bibliyografya ve kataloglar hazırlanmaktadır. Şehirlerin ve anıtların incelenmesi ve korunması amacıyla faaliyetler planlamakta, öneriler ortaya koymakta ve mimari atölye çalışmalarını, restorasyon ve koruma çalışmalarını yürütmektedir. İslam mimarisi konusunda yarışmalar düzenlemekte ve yayınlar hazırlamaktadır. İslam dönemi arkeolojisi araştırmaları ve kazıları konusunda işbirliğini ve bilgi alışverişini arttırmak, problemlerini gözden geçirmek, IRCICA’nın çalışma programları arasında yer almaktadır. IRCICA’nın sanat sergileri birçok dalda sanatçıları teşvik etmekte, eserleri tanıtmak amacıyla merkez salonunda ve çeşitli ülkelerde sergiler düzenlenmektedir. Üye ülkelerin geleneksel el sanatları hakkında seminerler, festivaller düzenlemek, yayınlar yapmak; el sanatları üretiminin ekonomik, kültürel ve sosyal yönlerini incelemek ve bu üretim sektörünün korunması ve geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunmak El Sanatları Programının amaçlarını teşkil etmektedir.

IRCICA Kütüphanesi Koleksiyonu’nda; 81 bin kitap, nadir eser ve tez, 2 bin 30 başlıkta , 20 bin cilt ve 115 bin sayı süreli yayın, 4 bin 100 ayrı basım, 10 bin 300 gri yayın, 1660 harita dışında 180 bin arşiv belgesi bulunmaktadır. IRCICA Kütüphanesine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. Tarihî fotoğraf arşivinde 19. yüzyıl sonu -20. yüzyıl başı döneminde İslam ülkelerinde şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 38.000 fotoğraflık Yıldız Albümlerinin yeniden basımları bulunmaktadır. IRCICA arşivinde toplam 65 bin fotoğraf bulunmaktadır. IRCICA faaliyetlerini Tarihi Yıldız Sarayı’nda sürdürmektedir.

ircica.jpg

ircica-001.jpg

ircica-003.jpg

 

ircica-004.jpg

ircica-002.jpg

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.