IRCICA’ya Özel Misyon!
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 47. yıldönümü vesilesiyle İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen resepsiyonda konuşan IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, IRCICA’nın özel misyonlarına vurgu yaptı. İslam dünyasının büyük trajediler yaşadığı bu dönemde barışa ve dayanışmaya katkıda bulunmaya devam edeceklerini söyledi.
IRCICA Yönetim Kurulunun 32. Olağan Toplantısı sonrası, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 47. kuruluş yıldönümünü vesilesiyle İstanbul Conrad Otel’de bir resepsiyon ve karma sergi düzenlendi. IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren'in ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyona 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve İİT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani’nin yanı sıra diplomatik misyon şefleri, başkonsoloslar ve akademisyenler katıldı.
BM’den sonra dünyanın en büyük teşkilatı
Kuran tilaveti ile başlayan resepsiyonda açılış konuşmasını yapan IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 47. yıl kutlamalarının İslam dünyasının savaşlar, terörizm, etnik ve mezhep bölünmeleri, yıkımlar ve zorunlu göçler nedeniyle ciddi insanlık trajedileri yaşadığı döneme rastlamasının talihsizlik olduğuna dikkat çekti.
Eren “Dünya haritasındaki çatışma alanlarının ve risk taşıyan bölgelerin çoğu maalesef bizim coğrafyamızdadır. İslam İşbirliği Teşkilatı çatışmaları çözmek, barışı sağlamak ve insani yardım konularında büyük gayretler sarf etmektedir. Umarız ki İslam dünyası barış içinde ve müreffeh bir geleceğe ulaşır” dedi.
BM’den sonra dünyanın en büyük teşkilatının İİT olduğunu belirten Eren, dünya nüfusunun dörtte birine karşılık gelen İslam dünyasını temsil ettiğine de vurgu yaptı.
“Temeli Kudüs ve Filistin davasına dayanır”
İİT’nin kuruluşunun Kudüs ve Filistin davasına dayandığını hatırlatan Eren, kuruluş sebeplerinin halen geçerli olduğunu söyledi. Eren “1969’da, fanatik bir İslam düşmanı Mescid-i Aksa’yı ateşe vermiş, Selahaddin Eyyubi döneminde yaptırılmış minber ve camiin bazı kısımları çıkan yangında tahrip olmuştur. Bu durum İslam dünyasında büyük tepki doğurmuş, İslam ülkelerinin liderleri, ortak davalarda dayanışma ile birleşmek amacıyla, S.Arabistan Kralı Faysal ve Fas Kralı İkinci Hasan inisiyatifiyle Fas’ta toplanarak İİT’nin temellerini atmıştır. İslam Konferansı Teşkilatını kurma kararı 25 ülkenin katılımıyla, o konferansta alındı. Günümüzde 56 üye ülkesiyle İİT, Kazakistan’dan Mozambik’e, Endonezya’dan Senegal’e ve oradan da Surinam ve Guyana’ya uzanan bir coğrafi alanı kapsamaktadır” dedi.
Dört daimi komitesi ve çok sayıda merkezi var
İslami İşbirliği Teşkilatı hakkında da bilgi veren Eren, İİT’nin İSEDAK, COMSTECH, COMIAC, ve Kudüs Komitesi isminde dört daimi komitesi olduğunu, bunların yanı sıra IRCICA, SESRIC, ICDT, İslam Teknoloji Üniversitesi gibi merkezlerinin bulunduğunu, ayrıca İslam Fıkıh Akademisi ve İslam Dayanışma Fonu, İslam Kalkınma Bankası ve İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı ISESCO gibi kuruluşları bünyesinde barındırdığı kaydetti.
Bakanlar seviyesindeki ilk toplantı İstanbul’da
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın faaliyetlerine değinen Eren, İİT’ye üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının Zirve Konferansının üç yılda bir toplandığını ve Nisan 2016’da İstanbul’da yapılan 13. Zirve Konferansından başlayarak İslam Ülkeleri Zirve Konferansı’nın dönem başkanının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu ifade etti.
Eren, üye ülkelerin Dışişleri Bakanları’nın yılda bir; diğer bakanlıkların ise iki yıllık periyodlarla toplandıklarını aktardı. Ekim’de Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı’nın, Kasım’da da “Kadın ve Aile İşleri Bakanları Konferansı’nın İstanbul’da toplanacağını açıkladı.
IRCICA’ya özel misyon
İİT’nin kültür alanındaki ilk kuruluşu IRCICA hakkında da bilgi veren Eren, IRCICA’nın İslam dünyasının tarihi, kültürü ve sanatları üzerine incelemeler, yayınlar araştırmalar ve ilmi alışverişlerin geliştirilmesi konularında çalıştığını anlattı.
IRCICA’nın hem İslam dünyasına, hem de tüm dünyaya hitap edecek bir misyona sahip olduğunu vurgulayan Eren, “IRCICA’nın 37. faaliyet yılında geriye baktığımızda, kalkınmanın ve uluslararası ilişkilerin değişik alanlarındaki işbirliklerinde atılmış büyük adımları ve aşılmış mesafeleri görmek gurur veriyor. IRCICA, İslam kültür ve medeniyeti araştırmalarını ilerletmek, İslam’ı doğru tanıtmak ve İslam dünyası içinde ve dışında, ülkeler ve topluluklar arasında kültür köprüleri kurmak amacıyla girişimlerde bulunmuş ve özgün çalışmalar yapmıştır” dedi.
Eren sözlerini şöyle tamamladı; “Üye devletlerin bize verdikleri güven ve desteğin devamıyla, inanıyorum ki İslam’ı ve İslam medeniyetini daha iyi tanıtarak İslam dünyasında ve ötesinde, barışa ve dayanışmaya katkıda bulunacağız”.
Genel Sekreter Madani: IRCICA en başarılı kurumlardan biridir
Resepsiyonda İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani de bir konuşma yaptı. Madani konuşmasında “Halit Eren’in direktörlüğündeki IRCICA, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın en başarılı kurumlarından biridir. Türkiye’ye sağladığı destek ve ev sahipliği için şükranlarımı ifade etmek isterim. İİT’nin T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Hükümetine daimi desteğini yenilemek istiyorum. 47. yıldönümünü kutlayan İİT, Mescid-i Aksa ve Kudüs meselesi için kurulmuş, bugün tam teşekküllü bir yapı haline gelmiştir. Üye ülkelerin siyasi krizleri ve mücadelelerinde ve ekonomik kalkınmalarında önemli işlev üstlenmektedir. Çatışmaları önlemek ve barışı sağlamak için yeni mekanizmalar kuruyoruz. Buna üye devletlerin liderlerinin bir kısmı katılmaktadır ve aralarında Sayın Gül de bulunmaktadır. Ve diğer üye devletlerdeki liderlere, sorumlu kişilere çağrı yapıyoruz. İİT’ye güveniniz. Çünkü bu teşkilat hem milletler hem de devletler seviyesinde İslam dünyasının bir araya geldiği tek yapıdır”.
Abdullah Gül: Dünyada utanılacak bir hal var
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resepsiyonda kısa bir konuşma yaptı. IRCICA Başkanı Eren’e teşekkür etti. Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde İİT’ye büyük destek verdiğini belirtti. Gül “İslam İşbirliği Teşkilatı 1969 yılında Mescid-i Aksa’yı, Kudüs’ü ve Filistin’i kurtarmak için kuruldu. O dönem Müslümanların en büyük problemi Kudüs’tü. Bağımsız Filistin’in kurulması beklenirken geldiğimiz noktada Irak, Suriye, Libya ve Afganistan gibi üye ülkelerde iç savaşlar var ve bu ülkelerin kendilerini tükettiği bir acı gerçekle karşı karşıyayız. Başkalarını suçlamamak, bu suçu bütün İslam dünyasının liderlerinde aramak gerekir. Dünyanın ikinci büyük organizasyonu olan İİT, çözüm yollarını kendi içinde ararsa gerçek çözüm olur. Organizasyon içerisinde İslami Kalkınma Bankası ve IRCICA gibi kuruluşlar gayet iyi çalışıyor. Ama esas başarı üye ülkelerin hükümetlerinin sorumluluğu altında politik meselelerin çözümlenmesidir. İnşallah bütün bu acılar daha ileriye gitmez ve biter. Dünyada bugün utanılacak bir hal var. Bütün terör olaylarının arkasından Müslüman isimlerin çıkması işimizi zorlaştırıyor.” dedi.
Veysi Kaynak: İslam dünyası daha ağır şartlar yaşıyor
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak resepsiyonda yaptığı konuşmada, İİT’nin Filistin ve Kudüs’ün başına gelen felaket sonrası kurulduğunu bugün gelinen noktada İslam dünyasının daha ağır şartlar yaşadığını vurguladı.
Kaynak “Dünyanın başına bela Eş-Şebab, Boko Haram, El Kaide ve IŞİD vb. terör örgütleri İslam ile anılmaktadır. Canlı bombaların, yargısız infazların ve kafa kesmelerin yaşandığı, ölenin ve öldürenin de Allahu Ekber dediği bir İslam tasavvur edilebilir mi! İslam dünyasındaki birçok insanın açlık sınırının altında yaşamasına nasıl tahammül edebiliriz. Dünyada hızla artan İslamafobi ile de mücadele etmeliyiz. İslam medeniyetine beşiklik etmiş Akdeniz’de, her gün binlerce mültecinin botlarla canını kaybettiğine şahit oluyoruz. 47. yılını kutlayan İİT’nin ve IRCICA’nın sadece Müslüman dünyasına değil bütün insanlığa hitap etmesini diliyorum” dedi.
Özel karma sergi
Tören sonrasında IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, resepsiyon anısına 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve İİT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani 'ye birer armağan sundu. Resepsiyonda IRCICA’nın özel koleksiyonlarında bulunan Sultan II. Abdülhamid ile Fahreddin Paşa’nın tarihi fotoğraflarından seçilmiş bir fotoğraf sergisi ile IRCICA’nın 30 yıldır düzenlemiş olduğu yarışma levhalarından seçilmiş Hat ve Tezhip eserleri sergilendi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.