Kur'an Nesli Platformu'ndan Ramazan tavsiyeleri
Ramazan ayının Allah Teâlâ'nın kullarına bir ihsanı olduğunu belirten Kur’an Nesli Platformu Diyarbakır İl Koordinatörü Şerif Kaçan, "Ramazan ayı öyle bir aydır ki bu ayda yapılan ibadetlere verilen sevaplar, diğer aylardakinden çok daha fazladır. Onun için başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayından azami derecede istifade etmek hepimizin istek ve arzusudur. Ancak Ramazan'ın başından sonuna kadar programlı hareket etmek gerekir ki bu mübarek aydan hakkıyla istifade edilebilsin." dedi.
Ramazan ayında gerek ferdi gerek ailece veya toplu olarak yapılabilecek birçok şey var olduğunu hatırlatan Kaçan, "Bu niyet ve düşüncelerle Kur'an Nesli Platformu olarak 'Ramazan Ayı Tavsiyeleri' adıyla kardeşlerimize bazı hatırlatma ve tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Amacımız bu tavsiyeler vesilesiyle mübarek Ramazan ayından hakkıyla istifade etmektir. Bu vesileyle tüm İslam âleminin, Ramazanını şimdiden tebrik eder ve bu mübarek ayın İslam coğrafyasında akan kanın ve zulümlerin bitişine; ümmetin dirilişine, birliğine ve özgürleşmesine vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Ramazan ayı boyunca bireysel yapılabilecek ibadetleri paylaşan Kaçan, günlük en az bir cüz Kur'an okunması, farz ve nafile namazlara özen gösterilmesi, okuma ve ziyaretlere ağırlık verilmesi, çokça duaların edilmesi, itikâfa girilmesi, zekâtı hesaplayıp fitre ve hayır-hasenatta bulunulması, iftar yemeklerinin verilmesi, sıla-i rahimin gerçekleştirilmesi, Kadir Gecesinin camide idrak edilmesi ve bayram namazına gidip bayramlaşmada bulunulması konularını ele aldı.
Kur’an’nın, mümkün mertebe camide veya evde ailece mukabele şeklinde, mümkün olmuyorsa bireysel olarak okunması tavsiyesinde bulunan Kaçan, "Kur'an'la beraber meali de birlikte okumaya gayret edilmeli; bayanların da en yakın camide, kurslarda veya evlerde komşularla mukabele şeklinde okumaları sağlanmalı. Farz namazları mümkün mertebe camide cemaatle kılmak, mümkün olmuyorsa iş yerinde veya ailede cemaatle kılmaya gayret gösterilmeli, teravih namazını en yakın camide cemaatle kılıp mecbur kalmadıkça bireysel kılmaktan, cami dışında başka yerlerde gruplar oluşturmaktan ve teravih saatinde işyerinde bulunmaktan veya dışarıda gezmekten kaçınılmalıdır." dedi.
Duha ve gece namazlarını alışkanlık haline getirilmesi ve Ramazan sonrasında da devam ettirmeye gayret edilmesi hususuna da değinen Kaçan, "Ramazan ayında ziyaretleri çoğaltmak; hasta, yoksul ve yetimleri özellikle ziyaret etmek, kabir ziyaretlerinde bulunmak, Ramazan ayı boyunca dua ve niyaza ağırlık vermek; bolca cevşen okumak ve tesbihat yapmak, imkân ve şartlara göre Ramazan ayı boyunca bir fıkıh ve bir siyer kitabını okuyup bitirmek de tavsiyelerimiz arasındadır.” diye belirtti.
Kaçan, “Ramazan ayı içinde, özellikle de son on gününde itikâfa girmeye çalışmak ve çevredekilerin de buna katılımı için gayret etmek, itikâfta nafile ibadet, dua, tesbihat, Kur'an-ı Kerim ve mealini okuyarak zamanı iyi değerlendirmek, bu ay içerisinde, varsa zekâtları hesaplamak ve fitreleri vermek, sadaka ve bağışları artırmak, maddi imkânlar çerçevesinde iftar yemeği vermeye çalışmak ve bu âdetin yaygınlaşması için gayret göstermek ve iftar sonrası kısa bir sohbet yapmayı ve ardından birlikte teravih namazına gitmeyi alışkanlık haline getirmeye mümkün mertebe dikkat edilmelidir.” diye konuştu.
Kaçan, “Ramazan ayı münasebetiyle aile bireylerini, akrabaları, komşuları, tanıdıkları ve iş arkadaşlarını sormak, imkânlar dâhilinde yardımda bulunmak ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak; Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerini mümkün olduğu kadar camilerde geçirmeye çalışmak, bu arada toplu halde cevşen ve benzeri dualar okumak, Kur'an ve Sünnet ile ilgili sohbetler yapmak da önemlidir.” dedi.
Ailelere yönelik olarak da bazı program önerilerinde bulunan kaçan son olarak şunları söyledi:
Kur’an Nesli Platformu Diyarbakır İl Koordinatörü Şerif Kaçan
1-Kur'an'ı mukabele şeklinde okumak:
Şayet evde okunacaksa, günlük en az bir cüz olmak üzere ailece mukabele şeklinde Kur'an okumak.
Kur'an'ı okuma konusundaki eksiklikleri gidermek.
Başta çocuklar olmak üzere, aile bireylerinden Kur'an okumasını bilmeyenlerin veya okumasını bildiği halde tecvidi bilmeyenlerin bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmak.
2-İlmihal dersi yapmak.
Başta çocuklar olmak üzere, aile bireyleriyle Ramazan boyunca, tekrar bile olsa ilmihal dersi yapmak.
3-Siyer dersi yapmak.
Bir siyer kitabını aile bireyleriyle ders şeklinde okumak.
4-Cemaatle namaz kılmak.
Evde kılınan namazları cemaatle kılmaya çalışmak.
Aile bireylerini nafile namaza alıştırmak.
Aile bireylerini gece namazına alıştırmak ve bunu alışkanlık haline getirmeleri için gayret sarf etmek.
5-Kadir gecesini idrak etmek.
Kadir gecesini camilerde veya evde mutlaka idrak etmeye çalışarak çokça dua etmek. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.