Kurban keserken yaralanmalara dikkat!
Paylaşmanın değerini hatırlatan, yoksul ve muhtaç kimselere yardım etmenin bereketini hissettiren Kurban Bayramı geldi çattı. Ancak, kurban bayramı dendiğinde ilk akla gelenlerden birisi de maalesef ki yaralanmalardır. Peki, kurban kesiminde yaralanma olursa nelere dikkat edilmeli? Çakmak Erdem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Muhammed Hanifi Gemci, konuya dair önerilerde bulundu.
Kurban bayramı dendiğinde ilk akla gelenlerden birisi de maalesef ki yaralanmalardır. Her yıl kurban bayramında acil servislere deneyimli, deneyimsiz birçok kişi kurbanı keserken kendilerini de yaralamaktadır. Bu yaralanmaların ufak sıyrıklardan uzuv kopmalarına kadar geniş bir yelpazede gerçekleşebildiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Hanifi Gemci, sözlerine şöyle devam etti: “Bayram nedeni ile keskinleşmiş bıçaklar ile oluşan yaralanmalar, basit cilt yaralanmaları ile sınırlı olabileceği gibi tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapıları da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir ve hatta uzuv kopmaları bile oluşabilir. Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabilir. Yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahale yapılmalı, yaranın üzeri temiz bir bez ile kapatılarak derhal bir sağlık merkezine ulaşması sağlanmalıdır. Eğer yaralanma ile beraber doku kaybı gerçekleşti ise kopan parça temiz, ıslak bir beze sarılarak yaralı ile beraber gönderilmelidir. Acil bir sağlık merkezine ulaşıncaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalıdır. Yaralanmalara kısa sürede ve doğru müdahale edilmesi kas, sinir ve tendon yaralanmalarının tedavisinde en iyi sonucu almak açısından önemlidir.”
CİDDİ YARALANMALARDA MİKROCERRAHİDEN YARARLANILABİLİR
Bazı yaralanmalar için ayaktan tedaviler yeterli olurken bazıları için mikrocerrahi gerekebileceğini söyleyen Op. Dr. Gemci, tedavi süreci hakkında: “Başvurduğunuz sağlık merkezindeki sağlık personelinin yönlendirmeleri bu konuda hızlı müdahalenin yapılması için önemlidir. Kas, sinir ve tendon yaralanmalarında ameliyat sonrası rehabilitasyon gereklidir ve fizik tedavi takibi ve uygulamaları, onarım sonrasında iyileşme sürecinde etkili ve fonksiyonlarının tekrar kazanılmasında gereklidir. Yaralanmalar ve kesiklerin oluştuğu ortamın ve yaralanmanın kirli olduğu unutulmamalıdır. Yaranın enfeksiyon kapmaması için müdahale sonrasında doktorunuz sizden bazı ilaçları kullanmanızı isteyebilir. Yaralanma sonrası bağışıklığınız yok ise tetanoza karşı aşı olmanız sağlık personeli tarafından önerilebilir ve ihmal edilmemesi gerekir.” Dedi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.