Mardin turizmi altın çağını yaşıyor
İnanç turizmi ile çok sayıda tarihi ve kültürel varlığıyla cazibe merkezi olan Mardin, turizmde altın çağını yaşıyor.
Geçtiğimiz yıllarda bölgede HDP/PKK’nın çukur siyaseti nedeniyle duraksayan turizmin yeniden canlanmasıyla tarihi kentin sokaklarında artık turistler gezerken, kapatılan otellerin yerine yenileri açılıyor.
Hanları, kervansarayları, medreseleri ve kiliseleri, eşsiz taş mimarisi konakları ile 32 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’e gezmeye gelen turistler, tarihi kentte hayran kaldıklarını ifade ediyorlar.
Tarihi kentte konaklayan turistler, inanç turizmi kapsamında en çok Hazreti Muhammed’in (Aleyhisselam) ayak izinin bulunduğu Sitti Radviye Medresesi, Sakal-ı Şerif’in bulunduğu Ulu Cami, Zinciriye ve Kasımiye Medresesini geziyor.
Konaklayan turist sayısında büyük artış
Açık hava müzesi Mardin’de konaklayan turist sayısında büyük artış yaşanıyor. Kentte 2016 yılında 4 bin 370’i yabancı olmak üzere toplam 90 bin 20 kişi konaklamıştı. 2017 yılında ise 237 bin 622’si konaklayan olmak üzere günübirlik ziyaretçilerle birlikte tarihi kenti ziyaret eden turist sayısı 600 bini buldu. 2018 yılı hedefi ise bir milyon…
“Otellerde yer kalmadı”
Turist bakımından şehrin bu sene iyi bir çıta yakaladığını ve bu ziyaretleri yılın geneline yayacaklarını aktaran Mardin Valisi Mustafa Yaman, şunları söyledi:
“Bu sene şehrimize yapılan ziyaretlerde yüzde 300’ün üzerinde bir artış var. Artık otellerimiz de yer kalmadı. Çevrede ki bütün önemli toplantılar da artık burada yapılıyor. Önümüzde ki günler de 300’e yakın akademisyen katılacağı bir tarih sempozyumu yapılacak. Bir sürü organizasyonlar yapıyoruz. Bu büyük organizasyonları sırf esnaf ve turizmcilerin önünü açmak için yapıyoruz.”
Turizmin 12 aya yayılması için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Yaman, "Bugün itibarıyla otellerde bulunan 6 bin 500 yatağımızın hepsi dolu." diye konuştu.
“Yatırımcılara kolaylık sağlayacağız”
Yatırımcıların Mardin’de açacağı tesislerin kazandıracağını ve her türlü desteğin de verileceğini aktaran Yaman, “Yatırımcılarımıza çağrıda bulunmak istiyoruz. Bizim yeterli arazimiz var. Şehir merkezinde turizm yatırımcıları için bekletilen hazine arazileri söz konusudur. Talep olursa eğer Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile tüm şartlar konuşularak destek olmak istiyoruz.” diye konuştu.
“Beklentimiz bu yıl çok yüksek”
Asırlık konakları, kervansarayları, camileri, medreseleri ve kiliseleri ile açık hava müzesi görünümündeki kentte bu yıl yaşanan turizm hareketliliği kepenk kapatma noktasına gelen esnafa da umut oldu.
Esnaf Mehmet Yertüm, "Zor ve sıkıntılı bir süreç inşallah geride kaldı. Turizm sezonunda hareketlilik var. Çok iyiye doğru gidiyor. Beklentimiz bu yıl çok yüksek.” dedi.
“Mardin; anlatılanlar gibi değil, çok beğendik”
Balıkesir’den gelen Nura Şahit, Mardin’in çok güzel bir şehir olduğunu ifade ederken, Kezban Savaş da Mardin’in anlatılanlar gibi olmadığını, çok beğendiğini söyledi.
Halime Erdem ise “Daha önce de çok gelmek istiyordum ama kısmet bugünmüş. Gezimiz şimdilik güzel gidiyor. Mardin, çok güzel bir şehir, beğendim. Hoşumuza gitti.” dedi.
“Burası çok güzel, harika bir şehir” diyen Muhammed Savaş da “Hem memleketiniz hem de insanlarınız çok güzel, hoş. Burada memleketin ender yerlerinden biridir. Kale eteğini gezdik, Ulu Camiyi gezdik, inşallah gezmeye devam edeceğiz ve her sene gelmeye çalışacağız. Biz böyle güzel bir memleket ile karşılaşacağımızı tahmin etmiyorduk, bilmiyorduk. Biz daha farklı şeylerle karşılaşacağımızı tahmin ediyorduk, ama öyle olmadı.” diye konuştu.
Mardin’in güzel ve muhteşem olduğunu dile getiren Asım Efe, bu kentle gurur duyduklarını ve herkesi Mardin’e gelmesi için tavsiyelerde bulunacağını söyledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.