Turizmde müşterileri puanlama dönemi
Konuk ağırlama sektörüne teknoloji çözümleri sunan Protel’in yönetim kurulu başkanı Metin Arghan, Türkiye turizm sektöründe yeniden yapılanma zamanının geldiğini söyledi. Sektörde yaşanan durgunluğun geçici olduğunu ifade eden Arghan, “Bu tür dönemler dünyanın her yerinde yaşanabiliyor ve hem ülkelere hem de iş adamlarına yeni şeyler öğretiyor. Bugün özellikle güneydeki otellere baktığımızda klasik bir kanal yapısı olduğunu görüyoruz. Tur operatörleri ve acentelerden oluşan bu kanal yapısının internetten direkt satış gibi yeni kanallarla desteklenmesi gerekiyor. Bu anlamda sektörün devletten bir beklenti içine girmek yerine, teknolojinin sağladığı olanakları kullanmak üzere harekete geçmesi gerekiyor” dedi.
Otel ve restoranların kullandıkları teknoloji çözümlerinin her şeyden önce müşteri mutluluğuna yardımcı olması gerektiğinin altını çizen Metin Arghan, “Misafirler tatilde de yemekte de önce kendilerini mutlu etmek istiyor, bunun için hizmet satın alıyorlar. İsteklerinin ve kişisel zevklerinin işletme tarafından dikkate alınması da mutluluklarına katkı sağlıyor. Tesisin teknolojiyi kullanarak müşterilerini tanıması ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunabilmesi günümüzde neredeyse ön şart olarak kabul ediliyor” dedi.
Sektördeki trendler
Sektördeki son trendler hakkında da bilgi veren Protel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Arghan, “Ulaşıma yönelik bazı mobil uygulamalarda yolcular sürücüye puan verirken, aynı şekilde sürücüler de yolcuları puanlıyor. Bunun benzerini turizmde de görmeye başladık. Bazı oteller de misafirlerini puanlıyorlar. Misafirlerin odayı ve tesiste sunulan olanakları ne şekilde kullandıkları puanlanarak, sonraki konaklamalarında ne oranda bir indirim alabilecekleri belirleniyor” dedi.
“Yapay zeka kullanımı turizm sektöründe de yaygınlaşacak” diye konuşan Arghan, “Bu trendle birlikte, internetten manuel olarak otel araştırmak yerine, kişinin nasıl bir otelde konaklamak istediğini sesli olarak ifade etmesi yeterli olacak. Örneğin, ‘Muğla civarında, geceliği 300 TL olan, tenis kortu bulunan’ şeklinde bir cümleyi söylemek, beklentiye en uygun tesisin anında bulunmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Arghan’ın aktardığı bilgilere göre, sanal gerçeklik gözlükleri de turizm sektörüne farklı bir soluk getirebilecek ve tatile gitmeden tatil deneyimi yaşamak mümkün olabilecek. Bu sayede, tatilciler acentede ya da evde sanal gerçeklik gözlüğü ile tatil mekânının yanı sıra kalacakları otelin içinin ve odalarının nasıl göründüğünü inceleyebilecekler.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.