Türkiye’de okuma oranı düşük

Türkiye’de okuma oranı düşük
35.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarında okurlarıyla buluşan yazarlar Türkiye'de okuma oranının düşük olduğunu ve kitapların hayatımızın her alanında yer alması gerektiğini belirttiler.

İstanbul-TÜYAP tarafından Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 35.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarında  yazarlar okurlarıyla buluştu.

Fuara katılan yazarlar Feridun Özdemir ve Bilal İşgören, fuar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de okuma oranlarının düşük olduğuna dikkat çeken Özdemir, okuma oranlarının artırılmasında kitap fuarlarının etkili olduğu belirtirken İşgören ise fuarda bir bayram atmosferi yaşadıklarını ifade etti.

“Kitaplar, kitap fuarları vesilesiyle insanların gündeminde yer ediniyor”

Türkiye’de kitap fuarları vesilesiyle insanlarda okumanın ve kitaba olan ilginin artığını ifade ederek sözlerine başlayan Yazar Feridun Özdemir, “TÜYAP Kitap Fuarı’na, hem okuyucularımızla bir araya gelmek hem de kitabın ve okumanın vermiş olduğu o atmosferi teneffüs etmek için geldim. TÜYAP Kitap Fuarı vesilesiyle kitap, en çok basın medyada ve aynı zamanda insanların gündeminde ciddi manada yer teşkil ediyor. Bu tür fuarlar vesileyle kitapların gerek genç arkadaşlarımızın gerekse de Türkiye’deki aziz milletimizin gündeminde önemli bir yer edinmiş oluyor.” dedi.

“Türkiye’de okuma oranı düşük”

Türkiye’deki, okuma oranının Avrupa’ya göre düşük seviyede olduğunu belirten Özdemir sözlerine şöyle devam etti: “Ama bu oranın her geçen gün olumlu yönde artığına inanıyorum. Yeni nesil gençlerin okumaya biraz daha meraklı olduklarını görüyorum. Umarım bu sayı gün geçtikçe artar. Okumayla orantılı milletlerin, devletlerin gelişmesi, kültürle bağlantılı entegral bir şekilde toplumların ilerlemesi demektir.”

“Kitaplara gündemimizde ve hayatımızda yer verelim”

Okurlara tavsiyelerde bulunan Yazar Özdemir, “ Kitapları sevelim. Kitaplara değer verelim. Kitaplara gündemimizde ve hayatımızda biraz daha yer verelim. Kitaplardan, okumaktan ve yazmaktan zarar gelmez. Gençlere şunu söylemek istiyorum ama mutlaka kendilerinin iyi bir yazar olamayacaklarını yâda herhangi bir şeyi kaleme alamayacaklarını düşünmesinler.” ifadelerini kullandı.

“Kitap fuarları daha çok yerlerde açılsın”

Kitap fuarlarının okurlar ve yazarlar için bir bayram havasında geçtiğini söyleyen Yazar Bilal İşgören ise İstanbul’da uzak noktada olduğu halde böyle bir kültürün oluşmasının kendilerini sevindirdiğini belirtti.

Okuma oranının Türkiye’de düşük olduğuna dikkat çeken İşgören bu oranlarının artırılması için daha çok kitap fuarlarının açılması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Türkiye’de 10 bin kişiden sadece bir kişi kitap okuyormuş. İstatistiklere bakılınca bu acı bir durum. Bir hastaneye gidersiniz, kendi dünyanızda sanki herkes hastaymış gibi hissedersiniz ya, işte şu TÜYAP Kitap Fuarı’na geldiğimizde diyoruz ki,  ‘Türkiye’de herkes okuyor.’ Bu atmosferi gördüğümüzde mutlu oluyoruz. Umarım bu fuarların adeti çoğalır. Herkes okumanın tek silah ve bilmenin de manada yakınlaşmaya tek köprü olduğu bilinciyle yaşarsa ve bunu dert edinirse ne mutlu bize ve okuyanlara.”

İstanbul-TÜYAP tarafından düzenlenen 35.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na bu yıl, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı.12 Kasım’da açılan fuar 20 Kasım’a kadar ziyaretçilere açık olacak. (İLKHA)

uluslararasi-istanbul-kitap-fuari.jpg

uluslararasi-istanbul-kitap-fuari-001.jpg

uluslararasi-istanbul-kitap-fuari-002.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.