Van Gölü'nün bölge ekonomisine katkısı yıllık 12 milyon dolar
Van Gölü'nün bölge ekonomisine yıllık 12 milyon dolar katkı sunduğuna dikkat çeken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, bu alanda 14 bin insanın istihdam edildiğini söyledi.
Kaçak avcılığın önlenmesi ve balıkçılara verilen desteklerin artırılması halinde yıllık Van Gölü'ndeki 14 bin istihdamın, 20-25 bin kişiye çıkarılabileceğine vurgu yapan uzmanlar, gölde ekonomik öneme sahip tek tür balığın inci kefali olduğunu ifade ediyorlar.
Van Gölü'nün bölge ekonomisine ve istihdamına olan katkısını İLKHA'ya değerlendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, yıllık avlanılabilir balık kotasının 15 bin ton olduğuna dikkat çekti.
Akkuş, "Van Gölü, 3 bin 712 kilometrelik yüzey alanıyla beraber Marmara Denizi'nin 3'te biri büyüklüğünde devasa bir ekosistemdir. Gölde yalnızca ekonomik öneme sahip tek tür olan inci kefali yaşıyor. İnci kefali, Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularında yaşamayı başarmış tek balık türü." dedi.
"Para hırsıyla hareket eden insanoğlunun karşısında artık hiçbir canlının yaşama şansı yok"
2000'li yıllarda inci kefalinin yok olma noktasına geldiğini belirten Akkuş, şunları söyledi:
"Aslında inci kefali, insanların geçim kaynağı olduğu kadar gizli ve başarılı öyküsünü de barındırıyor. 2000'li yıllarda inci kefali yok olma noktasına geldi. Bugün para hırsıyla hareket eden insanoğlunun karşısında artık hiçbir canlının yaşama şansı yok. Bugün dünyada her 13 dakikada bir, bir canlı türü, bir daha geri dönmemek üzere yok oluyor. İşte inci kefali, 2000'li yıllarda yok olma noktasından dönerek, bugün bölgede 14 bin insanın ekmek kapısı haline gelmiş bir doğal kaynaktır. Bu noktada Prof. Dr. Mustafa Sarı'dan bahsetmemiz gerekiyor. Çünkü 2000'li yıllarda inci kefalini yok olmaktan kurtararak, bugün bölgede 14 bin insanın geçim kapısı haline getirmiş."
"14 bin insanın istihdam edildiği Van Gölü'nün, bölge ekonomisine yıllık katkısı 12 milyon dolardır"
14 bin insanın istihdam edildiği Van Gölü'nün bölge ekonomisine yıllık 12 milyon dolarlık katkı sunduğunun altını çizen Akkuş, bu alandaki istihdamın 25 binlere kadar çıkarılabileceğini ifade etti.
Sözlerinin devamında Akkuş, " Van Gölü'nde bu gün yaklaşık 165 tekne var. Her bir teknede en az 5 kişi çalışıyor. Bu rakamı tekneyi yapanları, ahı satanı, balığı taşıyanı, satanı düşündüğümüzde 14 bin insan ediyor. Yıllık ekonomiye 12 milyon dolarlık katkı sunuyor. Yani ekonomide bir kalem mal düşünün ki yıllık tek kuruş yatırım yapmıyorsun, her yıl 14 bin insanı o alanda istihdam ediyorsunuz. Bu rakamı çok daha yükseklere çekmemiz mümkün. 14 bin değil, bu gölde 20-25 bin kişiye iş imkânı sağlamamız mümkün. En önemli şartımız şudur: Üreme dönemi geldiğinde, nisan ve temmuz aylarında gölde yaşayan inci kefalinin, Van Gölü'ne dökülen derelere göç ettiğinde, üreme dönemi kaçak avcılığı önlememiz, sıfıra indirgememiz lazım."
"Üreme dönemindeki kaçak avcılığı önleyelim ve balıkçılara verdiğimiz teşvik desteğini artıralım"
Van Gölü'nde bu gün 50 bin ton stok olduğunu dile getiren Akkuş, kaçak avcılığın önlenmesi ve balıkçıların desteklenmesi halinde istihdamın daha da artacağına dikkat çekti.
Akkuş, "Bu noktada Van ve Bitlis İl Jandarma Komutanlığı inanılmaz bir çaba ve gayret içerisindedirler. Kaçak avcılık oranını minimum rakamlara indirdiğimizi söyleyebiliriz. Burada balıkçılık desteklenmeli. Balıkçılara verdiğimiz desteği daha çok artırmalıyız. Bugün Van Gölü'ndeki stok yaklaşık 50 bin ton civarı olduğunu tahmin ediyoruz. Yıllık 15 bin ton avlanabilir miktarımız var. Şu an Van Gölü'nde yasal olarak avlanılan miktar, yıllık 10 bin tondur. Yani 5 bin ton daha avlayabilecek kotamız var. 5 bin ton demek en az onlarca tekne demek, bu teknede çalışan insanlar demektir. Dolayısıyla en büyük iki şartımız var: Birisi üreme dönemindeki kaçak avcılığı önleyelim. Diğeri ise balıkçılara verdiğimiz teşvik desteğini artıralım." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.