Erbaş: İslam’a göre her insanın canı, aklı, inancı, malı ve nesli koruma altındadır
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ankara’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Yol Haritası Toplantısı’nda konuştu.
Erbaş, 75. Yıl Huzurevi’nde gerçekleştirilen programa yaptığı konuşmada, İslam’a göre insanın yeryüzündeki en temel vazifesinin, iman bilinciyle; iyiliğin, merhametin, güzel ahlakın tanınması ve yaşanması için gayret etmek olduğunu ifade etti.
Şiddeti reva gören her türlü anlayışın karşısında yer alınması gerektiğini belirten Erbaş, "Diyanet İşleri Başkanlığımız hamdolsun bugün toplumumuzun her ferdine ve katmanına yönelik manevi rehberlik hizmetleri yürütmektedir. Özellikle, günümüzde karşıya kaldığı riskler ve yeni sorun alanları karşısında aile fertlerinin dini bilgi ve manevi destekle güçlendirilmesi konusuna büyük önem vermektedir. Bu hizmetleri yürütürken Başkanlığımızın öncelikli vurgusu aile içinde yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm bireylerin saygınlığı, temel hak ve görevlerinin varlığıdır." diye konuştu.
“İslam’a göre her insanın canı, aklı, inancı, malı ve nesli koruma altındadır”
Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının hem kadınlara hem de erkeklere yönelik zihniyet dönüşümünü hızlandırmak ve İslam’ın adaleti, insafı, merhameti tesis eden referanslarıyla toplumu buluşturmak amacıyla, hizmet ağını her geçen gün genişlettiğini söyledi.
İnsanların şiddete ve hak ihlallerine uğramamasının öncelikle ailede adalet ve hakkaniyet duygularının gelişimiyle mümkün olacağına vurgu yapan Erbaş, “Yüce dinimiz İslam’a göre, ırkı, yaşı, dili, cinsiyeti, dini, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun her insanın “canı, aklı, inancı, malı ve nesli koruma altındadır. Bunları korumak farzdır, bunlara zarar veren her şey haramdır. Başkanlığımız bu yaklaşımla şiddetle mücadelede inancımızın söz konusu olduğu tüm evrensel ilkeleri hayata geçirmeye çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar”
Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının şiddetin olmadığı bir gelecek inşa etmek için vahyin rehberliğinde merhameti hayatın her alanına hakim kılmak gayesiyle eylem ve söylem bazında, şiddetin her türlüsüyle, mücadele edeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Bu kapsamda inşallah 2022 yılında; kadın konukevlerinde şiddet mağdurlarına yönelik manevi destek ve dini rehberlik hizmetlerinin etkinliği artırılacaktır. Din görevlilerimize yönelik eğitim ve seminerler düzenlenecek. Başkanlığımızın üçer aylık vaaz ve hutbe planlamalarında Ulusal Eylem Planı kapsamında yer alan konulara yer verilecektir. Aile ve Dini Rehberlik Büroları/Merkezleri aracılığıyla farkındalık artırma faaliyetleri sürdürülecek. Diyanet TV ve Diyanet Radyo’da zaman zaman sohbetler düzenleyerek bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu yayınlar internet sitesinden de sürekli erişime açık durumdadır. Tüm mensuplarımızla, şiddetin her türlüsünün önlenmesi mevzusunda farkındalık ve duyarlılığı artırmak, cami ve cami dışı mekânlarda vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, kısaca yüce dinimizin adalet ve merhamet, şefkat ilkelerini ve sevgili Peygamberimizin örnek hayatını toplumun tüm katmanlarına ulaştırmak için her geçen gün daha çok gayret edilecektir.”
“Hakkı hakikati söylemekten vazgeçmek, insandan ümit kesmek demektir”
Erbaş, sözün gücüne inandıklarını ve insanlara doğru, iyi ve güzel olanı dile getirmekten asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Anlattığımız halde yine kötülükler var diye, yine şiddet var diye tekrar anlatmaktan usanmayız, usanamayız. Dün anlattık diye, bugün anlatıyoruz diye, yarın anlatmaktan kaçmayız, kaçınmayız; tekrar anlatırız. Hakkı hakikati söylemekten, doğru ve güzel olanı anlatmaktan vazgeçmek demek insandan ümit kesmek demektir. Daha iyi bir toplum olmaya, yeryüzünde güzellikleri artırmaya yönelik beklentimizden ümit kesmek demektir ki bu bizim inancımıza yakışmaz. Biz Müslümanlar ümitvar olmakla emrolunmuşuzdur, ümidimizi kesemeyiz. Aynı zamanda bizler şiddetin, zulmün engellenmesi konusunda devletimizin alacağı her türlü kararı da destekler ve katkıda bulunmaya gayret ederiz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.